Home » Știință » Dansul latino protejează și îmbunătățește memoria persoanelor în vârstă

Dansul latino protejează și îmbunătățește memoria persoanelor în vârstă

Publicat: 22.06.2022

Este distractiv, îți permite să cunoști oameni noi, iar acum s-a descoperit că dansul latino îmbunătățește memoria la populațiile mai în vârstă, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Illinois, SUA.

Noul studiu a descoperit că latino-americanii cu vârsta de cel puțin 55 de ani care au participat timp de opt luni la un program de dans latin relevant din punct de vedere cultural și-au îmbunătățit semnificativ memoria de lucru. Acest grup a fost comparat cu un grup de control care a participat la ateliere de educație pentru sănătate, relatează Interesting Engineering.

„Dansul poate fi o provocare din punct de vedere cognitiv. Atunci când înveți pași noi, trebuie să înveți cum să îi combini în secvențe. Și pe măsură ce lecțiile progresează în timp, trebuie să îți amintești pașii pe care i-ai învățat anterior pentru a adăuga mișcări suplimentare”, a spus Susan Aguiñaga, profesor de kinesiologie și sănătate comunitară la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign și autoare principală a studiului.

Cum a fost transformat dansul latino în tratament?

Programul se numește BAILAMOS și încorporează dansul latino din 4 stiluri: merengue, salsa, bachata și cha cha cha, a explicat Aguiñaga.

„Este un tip atrăgător de ‘tratament’. Latino-americanii mai în vârstă sunt atrași de dansul latino pentru că cei mai mulți dintre ei au crescut cu el într-un fel sau altul”, a spus ea.

Studiul a recrutat peste 330 de adulți vorbitori de spaniolă de vârstă mijlocie sau mai în vârstă și i-a repartizat aleatoriu fie în grupul de dans, fie în grupul de control. Aceștia din urmă s-au întâlnit o dată pe săptămână pentru cursuri de educație pentru sănătate timp de două ore, cursuri care au acoperit subiecte precum nutriția, diabetul și reducerea stresului.

Participanții aveau, în medie, o vârstă de aproximativ 65 de ani, cu indici de masă corporală care îi plasau în categoria obezilor. În plus, aproximativ 85% dintre participanții la studiu erau femei.

Teste de memorie

Cercetătorii au evaluat memoria de lucru a participanților, împreună cu memoria episodică și funcțiile executive, folosind un set de șapte teste neuropsihologice: o testare înainte de începerea programului; una după patru luni, atunci când s-a încheiat programul; și încă o testare la o distanță de 8 luni de la prima.

Studiul nu a găsit diferențe în niciuna dintre măsurile cognitive între participanții la dans și omologii lor din grupul de educație pentru sănătate la patru luni. Cu toate acestea, după opt luni, oamenii din grupul de dans au avut rezultate semnificativ mai bune la testele care le-au evaluat memoria de lucru.

Este nevoie de programe mai lungi

„Aceasta este probabil una dintre cele mai importante descoperiri: am văzut schimbări cognitive după opt luni, când participanții înșiși au condus cursurile de dans. Toate studiile noastre anterioare au durat trei sau patru luni. Mesajul de aici este că avem nevoie de programe mai lungi pentru a vedea efectele”, a spus Aguiñaga.

„Dar pentru a face ca aceste programe să fie durabile și pentru a crea o cultură a sănătății, trebuie, de asemenea, să le dăm participanților puterea să desfășoare ei înșiși aceste activități și să le facă proprii”, a subliniat cercetătoarea.

Studiul a fost publicat în jurnalul Frontiers.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă tehnologie oferă posibilități inovatoare pentru tratamentul pacienților cu HIV

Stresul accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar. Cum am putea combate efectele dramatice?

Genele ar putea fi „vinovate“ de poftele noastre. Cum determină ele ce alimente consumăm?

Fumatul de canabis te face mai prietenos și mai puțin lacom, spune un cercetător

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase