Home » Știință » O nouă încercare de lansare pentru misiunea Artemis I

O nouă încercare de lansare pentru misiunea Artemis I

Publicat: 15.11.2022

NASA a amânat lansarea Artemis I pentru 16 noiembrie pentru a avea timp pentru inspecții în urma furtunii tropicale Nicole.

În condițiile în care furtuna tropicală Nicole se îndreaptă spre estul Floridei, de data aceasta, echipele NASA nu vor duce racheta și nava spațială înapoi în clădirea de asamblare a vehiculelor, așa cum au făcut-o înainte de uraganul Ian, în septembrie.

În schimb, Artemis I va rezista furtunii pe platforma de lansare 39B în speranța că echipele sale o vor putea pregăti pentru cea mai nouă încercare de lansare, în data de 16 noiembrie.

Lansarea Artemis I ar urma să aibă loc pe 16 noiembrie

Astfel, NASA a decis să amâne data lansării cu încă două zile, de la 14 la 16 noiembrie, pentru a da timp inginerilor să inspecteze racheta, nava spațială și rampa de lansare după aceea.

Centrul Național pentru Uragane se așteaptă ca cele mai puternice vânturi ale furtunii să nu ajungă la ceea ce SLS poate suporta în siguranță, adică aproximativ 300 de kilometri pe oră într-un punct situat 18 metri deasupra solului.

Ținând cont de acest lucru, NASA a optat să lase Artemis pe platformă pentru a rezista furtunii, în loc să o ducă din nou în VAB.

NASA păstrează și o dată de lansare de rezervă

Cu toate acestea, în aceste condiții NASA a decis să amâne data lansării cu încă două zile, de la 14 la 16 noiembrie, pentru a da timp inginerilor să inspecteze racheta, nava spațială și rampa de lansare după aceea.

Noua tentativă de lansare este stabilită pentru 16 noiembrie, însă NASA păstrează și o dată de rezervă, 19 noiembrie.

Între timp, echipele de la Centrul Spațial Kennedy au instalat un capac dur peste o fereastră a sistemului de la bordul de lansare al capsulei Orion și verifică rampa de lansare pentru a vedea dacă nu există nimic care s-ar putea transforma în resturi zburătoare în urma unor vânturi cu forța unui uragan, scrie Inverse.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au creat cărămizi de regolit care ar putea fi folosite pentru a construi baza lunară Artemis

Când ar putea avea loc o nouă încercare de lansare pentru Artemis I?

Oamenii de știință vor colabora cu Artemis pentru a căuta viață extraterestră

Cum a reacționat China după eșecul lansării Artemis 1?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase