Home » Știință » O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani

O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani

O pereche de gemeni s-a născut din embrioni congelați timp de 30 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.12.2022

O pereche de gemeni, veniți pe lume la sfârșitul lunii octombrie, a luat naștere din embrioni care au fost congelați timp de aproape 30 de ani.

Gemenii, numiți Lydia și Timothy Ridgeway, s-ar putea să fi doborât recordul pentru cea mai lungă perioadă de congelare pentru embrioni care au dus la naștere. Recordul precedent a fost deținut Molly Everette Gibson, care s-a născut dintr-un embrion congelat timp de 27 de ani. Mama sa, Tina Gipson, avea doar un an atunci când embrionul a fost pus în gheață.

În teorie, embrionii pot fi congelați „pe o perioadă nedeterminată”, a spus profesorul de obstetrică și ginecologie de la Centrul Medical al Universității Stanford din SUA, Barry Behr, în 2020, conform LiveScience.

Cum rezistă embrionii la congelare?

Embrionii congelați sunt scăldați în azot lichid care măsoară minus 196 de grade Celsius. Temperatura scăzută oprește toată activitatea biologică a embrionului, iar decongelarea și implantarea embrionului permite reluarea acestor procese.

Totuși, factorii externi pot deteriora un embrion congelat. Spre exemplu, radiațiile ionizante de la Soare pot pătrunde în recipientele din oțel inoxidabil sau aluminiu folosite pentru depozitare și pot deteriora ADN-ul în timp.

Cu toate acestea, ar fi nevoie de sute de ani pentru ca astfel de radiații să afecteze semnificativ viabilitatea unui embrion, conform profesorului Behr.

Embrionii congelați și cei proaspeți nu ar prezenta diferențe privind sănătatea

Dovezile sugerează că nu există nicio diferență majoră privind sănătatea între bebelușii născuți din embrioni congelați și transferul de embrioni proaspeți, potrivit unei analize publicate în 2020 în revista Reproductive Sciences.

Gemenii Lydia și Timothy s-au născut pe 31 octombrie. Pe 2 martie, mama lor, Rachel, a fost supusă unei proceduri de implantare în uter trei embrioni donați. Două dintre aceste transferuri de embrioni au avut succes și au dus la nașterea Lydiei, care s-a născut cântărind 2,5 kilograme și a lui Timothy, care s-a născut cântărind 2,9 kilograme.

Vă mai recomandăm și:

Un studiu ADN a descoperit genele legate de dislexie

Tehnica prin care cercetătorii creează structuri asemănătoare embrionilor din celule stem umane

Ce trebuie să știți despre spălarea și călcarea hainelor pentru bebeluși

Costurile şi avantajele embrionilor criogenaţi

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase