Home » Știință » Noi indicii despre modul în care se răspândesc celulele canceroase

Noi indicii despre modul în care se răspândesc celulele canceroase

Noi indicii despre modul în care se răspândesc celulele canceroase
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 09.12.2022

O echipă internațională de cercetători descoperă o nouă țintă potențială a medicamentelor pentru a opri metastazele mortale responsabile de 90% dintre decesele cauzate de cancer.

O echipă internațională de cercetători a descoperit un nou mecanism care permite celulelor canceroase să se deplaseze în tot corpul, oferind o nouă țintă potențială pentru a opri metastazele, responsabile de 90% din decesele cauzate de cancer.

În concluziile publicate în revista Nature, echipa identifică faptul că celulele canceroase se deplasează mai repede atunci când sunt înconjurate de fluide mai groase, o schimbare care apare atunci când drenajul limfatic este compromis de o tumoare primară.

O nouă țintă a medicamentelor pentru a opri metastazele mortale

„Aceasta este într-adevăr prima dată când vâscozitatea fluidului extracelular a fost analizată în detaliu”, spune John D. Lewis, profesor la Facultatea de Medicină și Stomatologie din cadrul Universității din Alberta, SUA.

„Acum, că știm că vâscozitatea fluidului semnalează celulelor canceroase să se miște într-un mod specific, putem utiliza potențial medicamente pentru a scurtcircuita practic această cale de semnalizare și a încuraja celulele canceroase să încetinească sau poate chiar să se oprească.”

„Contribuția noastră la această lucrare a fost să arătăm foarte precis că celulele canceroase își modifică expresia genetică atunci când întâlnesc o vâscozitate crescută în lichidul înconjurător și devin mai agresive.”

Vâscozitatea fluidului semnalează celulelor canceroase să se miște

„Chiar și atunci când reduceți din nou vâscozitatea, aceste celule rămân mai agresive.”

„Am continuat apoi să arătăm că, atunci când această cale de semnalizare este perturbată în celulele canceroase, se modifică capacitatea lor de a scăpa din fluxul sanguin și de a face metastaze”, spune Lewis.

Aceasta este cea de-a treia lucrare publicată de echipa internațională de cercetare, potrivit EurekAlert.

Cercetătorii avertizează că, odată ce este identificată o nouă țintă terapeutică, ar putea dura între 10 și 15 ani pentru a dezvolta și testa un medicament.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cancerul renal ar putea fi tratat cu medicamente deja existente

Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate detecta cancerul hepatic

Un vaccin a demonstrat că poate prelungi viața pacienților diagnosticați cu o formă agresivă de cancer

Oamenii de știință au descoperit cum provoacă poluarea aerului cancerul pulmonar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase