Home » Știință » Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.11.2022

Statisticile arată că 9 din 10 cazuri de leucemie sunt vindecabile, dar restul de pacienți nevindecați reprezintă o provocare uriașă pentru medici.

Există o formă rară de leucemie care poate ocoli tratamentele actuale și poate dăuna în continuare organismului, în vreme ce alți pacienți obțin beneficii în urma terapiei. Iar acum medicii cred că au aflat motivul.

Specialiștii numesc „cancerul cameleon” această abilitate a celulelor canceroase de a-și modifica forma astfel încât să evadeze de reacția imună, să se ascundă și să se transforme într-o formă diferită de cancer de sânge care este incredibil de dificil de tratat.

Gena agresivă, posibil localizată în pântece

Cercetătorii au analizat îndeaproape de ce 9 din 10 cazuri de leucemie sunt tratabile, în vreme ce altele nu răspund terapiei prescrise. Aceste tipuri de cancer pot afecta proteinele de la suprafața celulelor, care atenționează sistemul imunitar al organismului cu privire la prezența unor celule canceroase. În lumea medicinei, se crede că întreaga situație are drept actor principal gena MLL/AF4, care reprezintă o alăturare de alte două gene diferite. Leucemia cu MLL/AF4 este localizată în pântec și este incredibil de agresivă, reprezentând un risc extrem de ridicat pentru cei diagnosticați cu leucemie.

Deși este deja știut că formele de cancer cu această genă se pot transforma în unele și mai agresive, medicii încă nu au aflat motivul modificărilor, iar deslușirea mecanismului ar putea permite tratamentului să acționeze și să prevină evoluția nefavorabilă.

„Toate celulele care poartă această rearanjare cromozomială sunt cunoscute cu abilitatea de a reveni sub forma unui tip diferit de cancer al sângelui, numit leucemie mieloidă acută (AML). Când modificarea intervine, leucemia devine extrem de dificil de tratat”, a spus specialistul Simon Bomken, potrivit IFLScience.

Chimioterapia ar putea fi la baza „cancerului cameleon”

„Studiind formele de leucemie cu MLL/AF4, am demonstrat că modificarea intervine în celulele sangvine prin intermediul evoluțiilor diferite în interiorul măduvei. Ce este și mai important e că modificarea poate fi un rezultat al unor modificări genetice adiționale, care pot surveni din cauza chimioterapiei. Drept urmare, unele tipuri de leucemie se reprogramează complet și își schimbă identitatea într-un alt tip de celulă”, a mai subliniat medicul Simon Bomken.

Aprofundând și mai mult cercetarea asupra mecanismului din spatele acestei modificări, medicii au descoperit că o altă genă ar putea controla transformarea: CHD4, care deja este implicată în dezvoltarea leucemiei mieloide acute (AML). Această descoperire ar putea ajuta la identificarea cazurilor aflate sub riscul de a evolua dramatic. De asemenea, medicii ar putea să oprească evoluția genelor responsabile și să mențină boala sub control prin tratament.

„În viitor, mai multe terapii specifice ar putea fi disponibile pentru a ajuta preveni sau opri modificările specifice leucemiei și pentru a preveni ca acest „cancer cameleon” să-și mai schimbe culorile”, a mai adăugat dr. Bomken.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tip de vaccin COVID-19 ajută la tratarea cancerului nazofaringian

O nouă cercetare a descoperit cum se răspândesc celulele canceroase în corp

Vaccinul împotriva cancerului de sân a generat un răspuns imunitar puternic

Molecula care stă la baza originii vieții, cheia în tratarea cancerului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase