De ce apare răceala mai des atunci când ne expunem temperaturilor scăzute?

16 12. 2022, 13:00

Cercetătorii din SUA au descoperit un răspuns imun în interiorul nasului, care luptă împotriva virusurilor responsabile de infecțiile respiratorii superioare precum gripa sau răceala. Testele ulterioare au arătat că acest răspuns protector este inhibat la temperaturi mai scăzute, ceea ce face mult mai posibilă apariția unei infecții.

Studiul explică de ce virusurile precum răceala, gripa sau COVID-19 sunt mai susceptibile să să dezvolte în sezoanele reci.

„În mod convențional, se credea că sezonul de răceală și gripă apare în lunile mai reci, deoarece oamenii stau mai mult în casă, acolo unde virusurile transmise prin aer se pot răspândi mai ușor. Cu toate acestea, studiul nostru indică o cauză biologică de bază pentru variația sezonieră a infecțiilor virale ale căilor respiratorii superioare pe care le observăm în fiecare an, cel mai recent demonstrată de-a lungul pandemiei COVID-19”, a declarat Benjamin S. Bleier, autor principal al studiului, conform Medical Xpress.

Cum apare o infecție respiratorie?

Nasul este unul dintre primele puncte de contact între mediul exterior și interiorul corpului și, ca atare, un punct de intrare pentru agenții patogeni care cauzează boli. Agenții patogeni sunt inhalați sau depozitați direct (de către mâini) în partea din față a nasului, de unde își croiesc drum înapoi prin căile respiratorii și în organism, ceea ce poate duce la o infecție a căilor respiratorii superioare. Modul în care căile respiratorii se protejează împotriva acestor agenți patogeni a fost mult timp prost înțeles.

Un studiu din 2018 a descoperit un răspuns imunitar inerent, declanșat atunci când bacteriile sunt inhalate prin nas. Celulele din partea din față a nasului au detectat bacteria și apoi au eliberat miliarde de mici „saci” plini de lichid în mucus, pentru a înconjura și ataca bacteria. Aceștia poartă numele de vezicule extracelulare (EV) .

În prezent, cercetătorii au încercat să determine dacă acest răspuns imunitar a fost declanșat și de virusurile inhalate prin nas, care sunt sursa unora dintre cele mai frecvente infecții ale căilor respiratorii superioare.

Mecanismul de combatere a virusului, testat în diferite condiții

Cercetătorii au analizat modul în care celulele și probele de țesut nazal colectate din nasul pacienților și al voluntarilor sănătoși au răspuns la trei virusuri: un singur coronavirus și două rinovirusuri care provoacă răceala comună. Oamenii de știință au descoperit că fiecare virus a declanșat un răspuns diferit de tip EV din partea celulelor nazale.

Cercetătorii au testat apoi modul în care temperaturile scăzute au afectat acest răspuns, important pentru imunitatea nazală, având în vedere că temperatura internă a nasului depinde în mare măsură de temperatura aerului exterior pe care îl inhalează.

Cantitatea de EV secretată de celulele nazale a scăzut cu aproape 42%, iar proteinele antivirale din EV au fost, de asemenea, afectate. „Combinate, aceste constatări oferă o explicație mecanică pentru variația sezonieră a infecțiilor respiratorii superioare”, a declarat dr. Huang, unul dintre autorii studiului.

O terapie medicamentoasă, cum ar fi un spray nazal, ar putea fi concepută pentru a crește numărul de EV-uri din nas sau pentru a lega receptorii din interiorul veziculelor.

Noul studiu a fost recent publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Vă mai recomandăm și:

Un vaccin antigripal universal, tot mai aproape de realitate

Cele mai proaste obiceiuri care îți distrug imunitatea și te fac vulnerabil în fața virusurilor

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

Oamenii, alcătuiți din virusuri. Cum ne controlează și astăzi invadatorii străvechi?