Home » Știință » Ar putea noul coronavirus să devină într-o zi doar o răceală obișnuită?

Ar putea noul coronavirus să devină într-o zi doar o răceală obișnuită?

Ar putea noul coronavirus să devină într-o zi doar o răceală obișnuită?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.01.2021

SARS-CoV-2, acest virus mortal, poate deveni într-o zi un virus care circulă în mod obișnuit și provoacă doar niște simptome ușoare? Oamenii de știință au un răspuns interesant pentru această întrebare.

Într-o zi, pandemia se va termina. Oamenii de știință nu știu cum se va desfășura acel final, dar un nou studiu oferă o variantă: SARS-CoV-2 poate să nu dispară complet, ci să devină un virus care circulă în mod obișnuit, la fel ca răceala sau gripa de sezon.

Această cercetare publicată în revista Science se bazează pe analize ale altor coronavirusuri, dintre care majoritatea cauzează doar simptome ușoare la oameni. Există șase coronavirusuri care infectează oamenii, dintre care patru sunt „endemice” sau circulă în mod regulat printre populațiile umane și cauzează răceala comună.

Ce previziuni au oamenii de știință pentru evoluția SARS-CoV-2

Celelalte două coronavirusuri – cele care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) – au potențial de mortalitate mai mare, deși primul a fost eliminat cu ani în urmă și cel din urmă a fost izolat, informează Live Science.

Pentru a-și crea modelul, un grup de cercetători au analizat datele publicate anterior cu privire la cele patru coronavirusuri mai ușoare și au constatat că „imunitatea care blochează infecția scade rapid, dar imunitatea care reduce boala este de lungă durată”, au scris autorii în studiu. Cu alte cuvinte, oamenii se pot infecta iar și iar, dar rareori se îmbolnăvesc de boli severe, a declarat autorul principal Jennie Lavine, de la Universitatea Emory din Atlanta, Statele Unite ale Americii.

Ce date au strâns până acum cercetătorii

Aproape toată lumea contractează unul dintre aceste coronavirusuri endemice în timpul copilăriei; iar aceste infecții timpurii conferă imunitate parțială adulților care se reinfectează. „Reinfectarea este posibilă în decurs de un an, dar chiar dacă apare, simptomele sunt ușoare și virusul este eliminat din organism mai repede”, a mai spus Lavine.

Din păcate, nu există date similare pe termen lung cu privire la durata imunității pentru noul coronavirus SARS-CoV-2 care să provoace COVID-19. Nu este clar cât timp va dura imunitatea, de la vaccinuri sau infecții naturale, la SARS-CoV-2 la oameni.

De asemenea, nu se știe în ce măsură vaccinurile și infecțiile naturale vor împiedica transmiterea sau vor reduce severitatea bolii. Modelul presupune totuși că imunitatea la SARS-CoV-2 va funcționa similar cu aceste alte coronavirusuri endemice, a completat. Lavine.

Vă invităm să citiți și:

Ce a pățit o jurnalistă care a scris despre apariția noului coronavirus în Wuhan

Țara care îi taxează pe bogați pentru a plăti măsurile împotriva pandemiei de coronavirus

Un medicament administrat pe cale orală oprește complet transmiterea virusului SARS-CoV-2 în doar 24 de ore

Predicțiile făcute de Bill Gates pentru lumea post-coronavirus

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase