Home » Știință » Un vaccin antigripal universal, tot mai aproape de realitate

Un vaccin antigripal universal, tot mai aproape de realitate

Un vaccin antigripal universal, tot mai aproape de realitate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.11.2022

Un vaccin ARNm împotriva tuturor celor 20 de virusuri gripale cunoscute a fost dezvoltat recent. Testele inițiale, efectuate pe animale, arată că vaccinul a redus semnele bolii și le-a protejat de moarte, chiar și atunci când animalele au fost expuse virusurilor gripale fără legătură cu cel folosit pentru fabricarea vaccinului.

Noile cercetări sugerează că vaccinul ar putea oferi o protecție amplă împotriva tuturor tulpinilor de gripă, inclusiv a celor letale. Având în vedere riscul pandemiilor de gripă și decesele cauzate de gripa sezonieră, vaccinul universal ar putea fi un instrument incredibil în arsenalul medical.

„Ideea este să avem un vaccin care le dă oamenilor un nivel de bază al memoriei imunitare la diverse tulpini de gripă, astfel încât, atunci când apare următoarea pandemie, să avem mai puțini bolnavi și mai puține decese”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Scott Hensley, profesor de microbiologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Pennsylvania, din SUA, potrivit IFLScience.

Cum produce sistemul imunitar anticorpi la întâlnirea cu un virus gripal?

Vaccinul utilizează aceeași tehnologie ARNm, demonstrată cu succes la vaccinurile împotriva COVID-19. Tehnologia utilizează imunogeni, adică antigeni care stimulează un răspuns imunitar. ARN-ul are codul unei proteine gripale cheie, comună celor 18 tipuri de virusuri gripale A și celor două tipuri de virusuri gripale B. Odată injectat, celulele din zonă produc proteina, iar sistemul imunitar crede că este atacat și produce anticorpi specifici.

Astfel, data viitoare când un virus gripal intră în organism, sistemul imunitar va fi capabil să reacționeze mai rapid. Vaccinul nu este unul sterilizant, adică nu oprește contractarea repetată a unei răceli. În schimb, îți pregătește organismul astfel încât, dacă te îmbolnăvești de gripă, aceasta va fi mult mai puțin severă.

„Ar fi comparabil cu prima generație de vaccinuri SARS-CoV-2 cu ARNm, care a vizat tulpina originală Wuhan a coronavirusului. Împotriva variantelor ulterioare, cum ar fi Omicron, aceste vaccinuri originale nu au blocat complet infecțiile virale, dar continuă să ofere o protecție durabilă împotriva bolilor grave și a deceselor , a spus Hensley.

Vaccinul care ar putea minimiza simptomele răcelii severe

Echipa este nerăbdătoare să testeze vaccinul antigripal la om. Cercetătorii proiectează acum studii clinice pe oameni pentru a vedea cum se comportă vaccinul. Dacă va avea succes, acest vaccin ar putea fi utilizat pentru a reduce răspândirea și pericolul gripei la toate grupele de vârstă, de la copii până la persoanele în vârstă.

„Credem că acest vaccin ar putea reduce semnificativ șansele de a avea vreodată o infecție gripală severă”, a adăugat Hensley.

Cercetările au fost publicate în jurnalul Science.

Vă mai recomandăm și:

Vaccinurile antigripale i-ar putea proteja de moarte pe pacienții cu insuficiență cardiacă

Gripă şi răceala la copiii de grădiniţă şi şcoală, sfaturi utile

De ce pandemia de gripă spaniolă din 1918 nu s-a sfârșit cu adevărat? Virusurile încă persistă în prezent

Virusurile terapeutice ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase