Test de cultură generală. Cine a scris inițialele fiicei sale pe Lună?

26 12. 2022, 11:00

Nu mai puțin de 12 oameni au pășit pe satelitul nostru natural în cadrul programului Apollo, însă unul dintre ei a scris inițialele fiicei sale pe Lună. Cine a fost acesta?

Eugene Cernan probabil nu este primul nume care ne vine în minte când citim cuvintele „om care a pășit pe lună”, dar cu siguranță ar trebui să fie după ce aflăm ce a făcut cât timp a fost acolo.

Faimos pentru faptul că a fost ultimul om care a pus piciorul pe suprafața vecinului plutitor pe care ne place să-l numim „Luna”, Cernan a participat atât la misiunile Apollo 10, cât și la Apollo 17, iar aceasta din urmă a fost specială dintr-un anumit punct de vedere.

Cine a scris inițialele fiicei sale pe Lună?

Misiunea Apollo 17, care a fost lansată în decembrie 1972, a fost cadrul de desfășurare pentru o serie de experimente extrem de complexe care nu sunt relevante pentru acest articol.

Tot ce trebuie să știm este că, chiar înainte ca modulul lunar să fie setat să părăsească suprafața Lunii, Cernan s-a lăsat într-un genunchi și și-a folosit degetul pentru a grava cu atenție inițialele fiicei sale pe Lună; literele „TDC”  probabil vor rămâne în praful satelitului pentru cel puțin încă un milion de ani.

Bolovanul lui Tracy

Însă povestea nu se termină aici. Câțiva ani mai târziu, Cernan își petrecea timpul cu colegul astronaut devenit pictor Alan Bean, oferindu-i câteva informații de fundal despre misiune pentru una dintre picturile sale, când a observat o priveliște familiară într-una dintre lucrările actuale ale acestuia, o piatră foarte mare pe care echipajul Apollo 17 a întâlnit-o și studiat-o pe Lună.

Cernan „s-a plâns” lui Bean că, dacă ar fi știut că piatra va fi o parte atât de emblematică a misiunii, ar fi scris numele fiicei sale pe aceasta, relatează Fact Fiend.

Bean nu a uitat această mărturisire și, câteva zile mai târziu, l-a sunat pe Cernan pentru a-l anunța că i-a făcut câteva modificări picturii, principala fiind că stânca avea acum cuvântul „Tracy” scris foarte clar pe partea laterală.

Atunci când Cernan l-a întrebat de ce a făcut asta, Bean a spus foarte practic că a făcut-o mai ales pentru a-l scuti pe Cernan „să se întoarcă și să o facă el însuși”. Bean a numit tabloul „Bolovanul lui Tracy” și a eliberat o imagine cu acesta în Domeniul Public, pentru ca toată lumea să se poată bucura de el.

Vă recomandăm să citiți și:

Isabel Perón, dansatoarea de cabaret devenită președinte

James Dean, cometa de la Hollywood. „Visați ca și cum ați trăi pentru totdeauna. Trăiți ca și cum ați muri astăzi”

Joe DiMaggio, o legendă a baseballului american și cel mai gelos soț al lui Marilyn Monroe

Richard Branson, miliardarul colecționar de recorduri. „Slăbiciunea mea este aceea că nu pot spune nu”