Home » Știință » De ce imunoterapiile nu funcționează în cazul celor mai greu de tratat forme de cancer de sân?

De ce imunoterapiile nu funcționează în cazul celor mai greu de tratat forme de cancer de sân?

Publicat: 28.12.2022

Mulțumită avansurilor înregistrate în terapiile privind cancerul, multe forme de cancer de sân sunt foarte ușor de tratat, mai ales atunci când sunt depistate la timp. Dar cazuri în ultimă instanță, cele care nu pot fi tratate cu hormoni sau terapii țintite și care nu răspund la chimioterapie, rămân cele mortale și mai greu de tratat.

Cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA, au descoperit pentru prima dată modul în care aceste tipuri de cancer persistă după chimioterapie și de ce nu răspund la imunoterapiile menite să elimine celulele tumorale rămase prin stimularea sistemului imunitar, conform EurekAlert.

Procesul de supraviețuire la chimioterapie declanșează un program imunitar de puncte de control care protejează celulele canceroase mamare de diferite linii de atac ale sistemului imunitar. Acest lucru creează o problemă pentru medicamentele de imunoterapie numite inhibitori ai punctelor de control. Acestea pot distruge celulele tumorale care exprimă un punct de control, dar nu și altele care au mai multe puncte de control, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Cancer.

O transformare explicată de medici

„Cancerele de sân nu răspund la inhibitorii de puncte de control imunitar, dar nu s-a înțeles niciodată cu adevărat de ce. Am descoperit că ele evită eliminarea imunitară prin exprimarea unui program complex și redundant de gene de punct de control și gene imunomodulatoare. Tumora se transformă complet după tratamentul chimioterapic în acest lucru care, în esență, este construit pentru a bloca sistemul imunitar”, a declarat autorul corespondent James Jackson, profesor asociat de biochimie și biologie moleculară la Tulane University School of Medicine.

Cercetătorii au studiat acest proces în tumorile mamare umane și de șoarece și au identificat 16 gene de control imunitar care codifică proteine concepute pentru a inactiva celulele T care ucid cancerul.

„Suntem printre primii care au studiat de fapt tumora care supraviețuiește după chimioterapie, ceea ce se numește boala reziduală, pentru a vedea ce fel de ținte de imunoterapie sunt exprimate”, a declarat autorul principal al studiului, Ashkan Shahbandi, student în laboratorul lui Jackson.

Tumorile care răspund cel mai prost la chimioterapie intră într-o stare de latență – numită senescență celulară – în loc să moară după tratament.

O combinație de medicamente a adus îmbunătățiri, deși nu a eliminat complet tumorile

Cercetătorii au descoperit două populații majore de celule tumorale senescente, fiecare dintre ele exprimând puncte de control imunitar diferite activate de căi de semnalizare specifice. Oamenii de știință au arătat că exprimarea programelor de evaziune imunitară în celulele tumorale necesită atât chimioterapie pentru a induce o stare senescență, cât și semnale din partea celulelor non-tumorale.

Aceștia au testat o combinație de medicamente care vizează aceste puncte de control imunitar diferite. Deși răspunsul a putut fi îmbunătățit, aceste strategii nu au reușit să elimine complet majoritatea tumorilor.

„Descoperirile noastre relevă provocarea de a elimina boala reziduală populată de celule senescente care activează programe complexe de inhibare a sistemului imunitar. Pacientele cu cancer de sân vor avea nevoie de strategii raționale, personalizate, care să vizeze punctele de control specifice induse de tratamentul chimioterapic”, a declarat Jackson.

Vă mai recomandăm și: 

O terapie experimentală împotriva cancerului a funcționat la peste 70% din pacienți

Vaccinul ARNm contra cancerului, aproape de testele de fază 3

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

Cancerul renal ar putea fi tratat cu medicamente deja existente

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase