Home » Știință » Un studiu arată că vitamina D ajută la funcționarea mai bună a creierului

Un studiu arată că vitamina D ajută la funcționarea mai bună a creierului

Un studiu arată că vitamina D ajută la funcționarea mai bună a creierului
Sursa foto: Envato
Publicat: 15.12.2022

Un nou studiu, primul care examinează nivelurile de vitamina D din țesutul creierului, poate ajuta cercetătorii să înțeleagă demența și cauzele acesteia.

Aproximativ 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență, la nivel global, un număr care va crește odată cu îmbătrânirea populației. Doar în Statele Unite ale Americii, estimările arată 6,5 milioane de oameni cu Alzheimer.

Pentru a găsi tratamente care să încetinească sau să oprească boala, cercetătorii trebuie să înțeleagă mai bine factorii care duc la apariția demenței, potrivit SciTechDaily.

Nivelul ridicat de vitamina D din creier indică o funcție cognitivă mai bună

Oamenii de știință de la Universitatea Tufts din Massachusetts, SUA, au elaborat primul studiu care are în vedere nivelurile de vitamina D din țesutul cerebral, mai ales la adulții care sufereau de diferite rate de declin. Cercetătorii au descoperit că membrii grupului cu niveluri ridicate în creier au avut o funcție cognitivă mai bună.

„Această cercetare consolidează importanța studierii modului în care mâncarea și nutrienții creează reziliență pentru a proteja creierul îmbătrânit împotriva unor boli, cum ar fi Alzheimer sau alte forme de demență”, a declarat autorul Sarah Booth.

Vitamina D sprijină multe funcții ale corpului, incluzând răspunsurile imunitare și menținerea sănătății oaselor. Sursele dietetice includ peștele gras și băuturi îmbogățite, cum ar fi laptele sau sucul de portocale. Scurta expunere la Soare aduce, de asemenea, o doză de vitamina D.

„Multe studii au implicat factori dietetici sau nutriționali în performanța cognitivă sau funcțională la adulții în vârstă, incluzând mai multe studii referitoare la vitamina D, dar toate se bazează pe aportul alimentar sau pe nivelul de vitamina D din sânge. Am vrut să știm dacă vitamina D este prezentă și în sânge, iar dacă este, cum sunt aceste concentrații legate de declinul cognitiv”, a spus autorul principal al studiului, Kyla Shea.

Cercetătorii au căutat vitamina D în patru zone al creierului

Cercetătorii au căutat prezența vitaminei D în patru zone al creierului: două asociate cu schimbările legate de boala Alzheimer, una asociată cu forme ale demenței și o regiune fără nicio asociere cu declinul cognitiv legat de Alzheimer sau de alte boli vasculare. Cercetătorii au constat că vitamina D a fost, într-adevăr, prezentă în țesutul creierului și nivelurile crescute din toate cele patru regiuni au fost corelate cu o funcție cognitivă mai bună.

Cu toate acestea, nivelurile de vitamina D din creier nu au fost asociate cu niciunul dintre indicatorii fiziologici asociați cu boala Alzheimer, astfel că este încă neclar cum ar putea vitamina D să afecteze funcționalitatea creierului.

„Știm acum că vitamina D este prezentă în cantități rezonabile în creierul uman și pare să fie corelată cu un declin mai mic al funcției cognitive”, spune Shea.

Vă mai recomandăm și: 

Neurocercetătorii explică ce se întâmplă în creierul nostru iarna

O proteină din sânge poate reduce leziunile cerebrale după un accident vascular cerebral

Stimulatorul cerebral, folosit în tratarea afecțiunilor psihiatrice, va putea fi alimentat de respirație în loc de baterii

Suplimentele de vitamina B6 ar putea reduce anxietatea și depresia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase