Home » Știință » Roverul Perseverance al NASA a depus prima mostră pe suprafața planetei Marte

Roverul Perseverance al NASA a depus prima mostră pe suprafața planetei Marte

Roverul Perseverance al NASA a depus prima mostră pe suprafața planetei Marte
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 25.12.2022

Un tub de titan care conține un eșantion de rocă se află pe suprafața Planetei Roșii după ce a fost depus acolo de către roverul Perseverance al NASA.

În următoarele două luni, roverul va depune un total de 10 tuburi în locația numită „Three Forks”, construind primul depozit de mostre al umanității pe o altă planetă. Depozitul marchează un prim pas istoric în campania de returnare a probelor de pe Marte.

Roverul a prelevat mostre duplicate din țintele de rocă selectate de misiune. În prezent, roverul are și celelalte 17 eșantioane (inclusiv un eșantion atmosferic) prelevate până acum.

Roverul ar urma să livreze probe unui viitor modul robotizat de aterizare.

La rândul său, sonda de aterizare ar folosi un braț robotic pentru a plasa eșantioanele într-o capsulă de reținere la bordul unei mici rachete care ar fi lansată pe orbita marțiană, acolo unde o altă navă spațială ar captura recipientul cu eșantioane și l-ar aduce în siguranță pe Pământ, scrie Phys.org.

Roverul va depune un total de 10 mostre pe Marte

Depozitul va servi drept rezervă în cazul în care Perseverance nu-și poate livra probele. În acest caz, se va apela la o pereche de elicoptere de recuperare a probelor.

Primul eșantion care a fost aruncat a fost un miez de rocă de dimensiunea cretei, denumit informal ,,Malay”, care a fost colectat la 31 ianuarie 2022, într-o regiune a craterului Jezero de pe Marte.

Sistemul complex de prelevare de probe și de depozitare a Perseverance a avut nevoie de aproape o oră pentru a recupera tubul metalic din interiorul burții roverului, pentru a-l vizualiza pentru ultima dată cu ajutorul CacheCam-ului său intern și pentru a lăsa eșantionul la aproximativ 89 de centimetri pe o porțiune de suprafață marțiană atent selectată.

Dar treaba nu s-a terminat pentru inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud, care au construit Perseverance și conduc misiunea.

După ce au confirmat că tubul a căzut, echipa a poziționat camera WATSON situată la capătul brațului robotic de 2 metri lungime al lui Perseverance pentru a privi sub rover, verificând dacă tubul nu s-a rostogolit în calea roților roverului.

„Prima mostră pe solul marțian, o adevărată piatră de hotar pentru misiune”

De asemenea, au vrut să se asigure că tubul nu a aterizat în așa fel încât să stea în picioare în capătul său (fiecare tub are o bucată de capăt plat numită ,,mănușă” pentru a fi mai ușor de ridicat de către misiunile viitoare). Acest lucru s-a întâmplat în mai puțin de 5% din cazuri, în timpul testelor cu geamănul terestru al lui Perseverance.

În cazul în care se întâmplă pe Marte, misiunea a scris o serie de comenzi pentru ca Perseverance să răstoarne cu grijă tubul.

În perioada următoare, oamenii de știință vor avea și alte ocazii de a vedea dacă Perseverance trebuie să folosească această tehnică, pe măsură ce roverul va depune mai multe mostre pe Marte.

„Să vedem prima noastră mostră pe sol este o piatră de hotar excelentă pentru perioada principală a misiunii noastre, care se încheie pe 6 ianuarie”, a declarat Rick Welch, director adjunct al proiectului Perseverance la JPL.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roverul Perseverance a descoperit roci misterioase, ascunse într-un lac marțian antic

Perseverance are probleme. Ce s-a întâmplat cu roverul NASA?

Roverul Perseverance, la un pas de a afla dacă a existat cu adevărat apă pe Marte

Roverul Perseverance, vrăjit de „Lacul Fermecat” de pe Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase