Home » Știință » Roverul Perseverance, la un pas de a afla dacă a existat cu adevărat apă pe Marte

Roverul Perseverance, la un pas de a afla dacă a existat cu adevărat apă pe Marte

Roverul Perseverance, la un pas de a afla dacă a existat cu adevărat apă pe Marte
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.09.2022

Oamenii de știință din cadrul misiunii Perseverance a NASA au făcut o descoperire surprinzătoare cu privire la compoziția rocilor din craterul Jezero, descoperire care îi va ajuta să își facă o idee mai bună despre momentul în care a existat apă pe Marte și, în cele din urmă, îi va ajuta să înțeleagă dacă planeta a fost vreodată locuibilă pentru viața microbiană.

,,Suita de instrumente SuperCam de pe roverul Perseverance a făcut noi observații detaliate cu privire la istoria craterului Jezero, care nu au putut fi pe deplin înțelese înainte de aterizare”, a declarat Sam Clegg, cercetător pentru SuperCam.

,,Aceste noi date interesante ne vor ajuta cu adevărat să înțelegem mai bine când craterul a conținut apă și ne oferă, de asemenea, o perspectivă asupra istoriei climatice a planetei Marte.”

O perspectivă asupra istoriei climatice a planetei Marte

Noua cercetare, publicată în Science Advances, arată că, de fapt, craterul Jezero nu este alcătuit în mare parte din roci sedimentare.

Craterul în care a aterizat Perseverance a conținut apă cu miliarde de ani în urmă. Din acest motiv, oamenii de știință au prezis că rocile din zonă vor fi sedimentare, formate în timp din noroi sedimentat, ceea ce ar fi cazul paturilor lacustre de pe Pământ.

Dar, spre surprinderea lor, au descoperit că roca din Jezero este formată din magmă vulcanică, scrie EurekAlert.

Descoperirea, o adevărată surpriză

Rocile de acest tip sunt mai ușor de datat și le-ar putea oferi cercetătorilor o modalitate mai precisă de a estima momentul în care Marte a avut apă.

Analiza rocilor a fost realizată cu ajutorul SuperCam, un instrument proiectat de Los Alamos National Laboratory. SuperCam folosește un fascicul laser infraroșu concentrat pentru a îndepărta praful și materialele de pe suprafețele rocilor.

,,Găsirea acestor roci în albia unui lac antic de pe Marte a fost o adevărată surpriză. Ne-am fi așteptat la sedimentele din albia lacului, dar acest lucru arată că istoria lui Marte este mai complicată decât ne așteptam, incluzând fluxuri de lavă în acest sit antic”, a declarat Roger Wiens, cercetător principal al instrumentului SuperCam.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Roverul Perseverance, vrăjit de „Lacul Fermecat” de pe Marte

Perseverance a colectat primele mostre de rocă marțiană care ar putea fi returnate pe Pământ

Roverul Perseverance a surprins obiecte misterioase pe Marte. Ce ar putea fi?

Senzorul de vânt al roverului Perseverance, avariat, dar încă operațional. Ce a provocat defecțiunea?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase