Home » Știință » Oamenii care cred că Pământul este plat se miră că orașele din partea de jos a planetei nu cad în spațiu

Oamenii care cred că Pământul este plat se miră că orașele din partea de jos a planetei nu cad în spațiu

Foto: Shutterstock
Publicat: 18.12.2022

Oamenii care cred că Pământul este plat au comis-o din nou: de data aceasta sunt confuzi cu privire la motivul pentru care oamenii și orașele nu cad în spațiu atunci când sunt pe „fundul” planetei.

În ciuda mileniilor de știință consacrată, publicațiile de știri precum USA Today sunt încă forțate să dezmintă aceste tipuri de afirmații ciudate, adesea răspândite prin meme de pe rețelele de socializare online scrise greșit, cum ar fi cea care spune că ideea ca insula Manhattan să atârne „cu capul în jos” fără să cadă în spațiu este „imposibilă din punct de vedere științific”.

După cum susține acest meme, Pământul nu poate fi cu adevărat un glob, deoarece asta ar însemna că unele părți ale lumii sunt cu susul în jos și riscă să cadă, scrie Futurism.

Oamenii care cred că Pământul este plat par să nu creadă nici în gravitație

Bineînțeles, așa cum a subliniat și USA Today încercând să dezmintă acest meme și știința greșită din spatele ei, nu există un adevărat „sus” sau „jos” în spațiu și, în plus, nu avem senzația de a fi „cu susul în jos”, deoarece gravitația substanțială a Pământului trage totul spre centrul planetei, creând senzația de a fi în poziție verticală pe o suprafață plană care este de fapt doar o sferă foarte mare.

„În apropierea Pământului, sau a oricărei alte planete sau stele, ‘în sus’ înseamnă întotdeauna în direcția opusă forței gravitaționale. Iar ‘în jos’ înseamnă întotdeauna spre centrul Pământului”, a explicat David Brown, profesor de fizică la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

Unul dintre multele lucruri care dovedesc că Pământul NU e plat

Dacă planeta ar fi într-adevăr o suprafață plană, așa cum pretind oamenii care cred în Pământul Plat, ar exista totuși o atracție gravitațională către centrul discului respectiv, a subliniat fizicianul, ceea ce înseamnă că o persoană aflată la pretinsa „margine” ar cădea pe lateralul planetei.

„Acesta este unul dintre numeroasele moduri care demonstrează că Pământul nu este plat”, spune Brown, cu o vizibilă epuizare.

În mod deprimant, totuși, având în vedere că sunt dispuși să ignore dovezile abundente că Pământul este rotund, cei care cred în Pământul Plat sunt probabil dispuși să treacă cu vederea și gravitația.

Vă recomandăm să citiți și:

Meteoriții și razele gamma ar fi contribuit la apariția vieții pe Pământ

O explozie cosmică rară pune sub semnul întrebării tot ce știm despre Univers

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Stephen Hawking, omul de știință care a explorat Universul dintr-un scaun cu rotile. „Inteligența este abilitatea de a te adapta schimbării”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase