Home » Știință » De ce unele stații radio se închid noaptea? De vină sunt legile fizicii!

De ce unele stații radio se închid noaptea? De vină sunt legile fizicii!

Publicat: 04.01.2023

Cetățenii americani pot observa cum, după lăsarea serii, recepția postului de radio favorit poate deveni mai slabă. Acest lucru se întâmplă deoarece unele stații radio se închid sau sunt nevoite să își micșoreze puterea pe timp de noapte.

Acesta este rezultatul unei cerințe din partea Comisiei Federale de Comunicații (FCC) din SUA, iar FCC, la rândul său, trebuie să facă acest lucru din cauza legilor fizicii.

Totul are de-a face cu lungimile de undă și cu ionosfera. În timpul zilei, semnalele AM (modulate în amplitudine) se propagă în principal aproape de sol și urmează curbele Pământului. În timpul zilei, semnalele AM trimise de posturile de radio pot acoperi aproximativ 162 de kilometri înainte ca recepția să devină defectuoasă.

De ce unele stații radio se închid noaptea?

Pe timp de noapte însă, capacitatea undelor lungi de a se propaga pe distanțe mari devine o problemă, din cauza ionosferei. Între 80 și 600 de kilometri deasupra Pământului, particulele din atmosfera Pământului sunt bombardate cu ultraviolete extreme (EUV) și radiații solare cu raze X, care astfel se ionizează. Ionosfera crește și se micșorează în funcție de momentul zilei, notează IFL Science.

Noaptea, ionosfera reflectă semnalele radio AM într-un grad mult mai mare decât în timpul zilei, permițându-i semnalului să fie transportat sute de kilometri mai departe decât în timpul zilei. Deși aceasta poate suna ca o veste bună, este o mare problemă pentru orice autoritate de reglementare a comunicațiilor sau pentru persoanele care doresc să asculte altceva decât sunet static.

„Din cauza acestei schimbări în propagarea semnalului de la zi la noapte, dacă fiecare stație AM și-ar păstra pe timp de noapte puterea de funcționare pe care o folosește ziua, ar rezulta interferențe masive”, explică FCC.

Legile fizicii

Pentru a compensa acest lucru și „în recunoașterea legilor fizice care guvernează propagarea radio AM”, FCC cere ca anumite stații să își reducă puterea la apus, astfel încât stația să nu interfereze cu altele.

„Alte stații radio se închid noaptea, fiind autorizate să funcționeze numai în timpul zilei deoarece nu pot oferi protecția necesară pe timp de noapte față de celelalte stații AM”, adaugă ei.

Însă dacă legile fizicii fac ca unele stații să se oprească sau să își limiteze puterea noaptea, tot legile fizicii sunt cele care ne permit să ascultăm radio pe timpul zilei.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cine a scris inițialele fiicei sale pe Lună?

De ce se încurcă mereu instalația pentru bradul de Crăciun?

Cartelele SIM reciclate ar putea fi utile în producția de medicamente

Timpul pare că zboară mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Iată de ce

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase