Home » D:News » Consecințele schimbărilor climatice. Pământul a devenit un „atlas al suferinței umane”

Consecințele schimbărilor climatice. Pământul a devenit un „atlas al suferinței umane”

Consecințele schimbărilor climatice. Pământul a devenit un „atlas al suferinței umane”
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 03.01.2023

Inundațiile catastrofale, secetele care au distrus recoltele și valurile de căldură record din 2022 au arătat că avertismentele privind schimbările climatice devin realitate. Acesta este „doar începutul”, spun experții, în timp ce eforturile internaționale de reducere a emisiilor care încălzesc Pământul eșuează.

Anul acesta a fost marcat de progrese importante, cu o nouă legislație majoră, în special în Statele Unite și în Europa, precum și de un acord în cadrul negocierilor ONU, care să ajute țările vulnerabile să facă față unui atac tot mai puternic provocat de efecte climatice devastatoare.

Dar obiectivul de a menține încălzirea în limita de 1,5 grade Celsius față de era preindustrială pare să fie în pericol, în condițiile în care emisiile de dioxid de carbon provenite de la combustibilii fosili, principalul motor al încălzirii globale, sunt pe cale să atingă un nivel record, potrivit Science Alert.

Pământul a devenit un „atlas al suferinței umane”

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a avertizat pe liderii mondiali, în cadrul unui summit privind clima, desfășurat în Egipt în noiembrie, că omenirea se află în fața unei alegeri dure între eforturi colective în lupta împotriva încălzirii globale sau o „sinucidere colectivă”.

Liderii lumii au ales, totuși, să amâne cele mai importante decizii pentru anul viitor.

În acest an, experții ONU în știința climei au lansat cel mai puternic avertisment de până acum cu privire la pericolele cu care se confruntă oamenii și Pământul, printr-un raport istoric privind impactul climatic, numit „atlas al suferinței umane”.

De atunci, o serie de evenimente extreme au ilustrat pericolele tot mai mari ale schimbărilor climatice, cu o încălzire de abia de 1,2 grade Celsius.

Anul 2022, al șaselea cel mai cald înregistrat vreodată

Valuri de căldură record au afectat culturile din China până în Europa, în timp ce seceta a adus milioane de oameni în pragul foametei în Cornul Africii.

Inundațiile supraîncărcate de schimbările climatice au cuprins Pakistanul, afectând 33 de milioane de persoane și provocând pagube și pierderi economice de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

„Anul 2022 a fost unul dintre cei mai fierbinți ani de pe Pământ, cu toate fenomenele care însoțesc temperaturile ridicate. Din păcate, acesta este doar începutul, a declarat climatologul Robert Vautard, directorul Institutului Pierre-Simon Laplace din Franța.

Anul acesta este pe cale să fie al cincilea sau al șaselea cel mai cald înregistrat vreodată, în ciuda impactului, începând din 2020, al La Nina, un fenomen periodic și natural în Pacific care răcește atmosfera.

Atunci când acest fenomen se va inversa, potențial în câteva luni, lumea atinge probabil un „nou nivel” de încălzire, a spus Vautard.

Combustibilii fosili, cauza schimbărilor climatice

Fenomenele climatice extreme care au afectat economia, care au amplificat creșterea prețurilor la energie pentru multe țări ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, au constituit fundalul discuțiilor cu miză mare de luna trecută de la ONU privind clima din Egipt.

Negocierile au făcut într-adevăr istorie, poluatorii bogați acceptând un fond pentru a plăti pentru daunele climatice tot mai descătușate asupra țărilor mai sărace.

Însă națiunile vulnerabile și militanții au declarat că această conferință nu a reușit să obțină rezultatele necesare pentru reducerea emisiilor care să limiteze pierderile și daunele climatice în viitor.

„COP27 a abordat consecințele schimbărilor climatice, dar nu și cauza: combustibilii fosili”, a declarat Harjeet Singh de la Climate Action Network.

Emisiile ar trebui reduse cu 45% până în 2030

Pentru a menține limita de 1,5 grade Celsius, emisiile care încălzesc Pământul trebuie să fie reduse cu 45% până în 2030 și să fie reduse la zero până la jumătatea secolului.

În cadrul discuțiilor ONU din 2021 de la Glasgow, națiunile au fost îndemnate să își intensifice angajamentele de reducere a emisiilor.

Însă doar aproximativ 30 de țări au dat curs acestui apel, lăsând lumea pe cale să se încălzească cu aproximativ 2,5 grade Celsius.

Vă mai recomandăm și: 

Ce au hotărât țările la COP27? Cele mai dificile decizii, amânate pentru anul viitor

Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme

Succesul acțiunilor climatice depinde de gestionarea, în viitor, a resurselor de apă

Surprinzător! Emisiile de CO2 din China scad, deși în restul lumii cresc

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase