Home » Știință » Test de cultură generală. Care este diferența dintre răceală și gripă?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre răceală și gripă?

Publicat: 24.01.2023

Mulți dintre noi se îmbolnăvesc, de obicei în anotimpurile reci, de gripă sau de răceală. Dar care este diferența dintre răceală și gripă?

Gripa și răceala sunt amândouă boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este cauzată doar de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi cauzată de o serie de virsusuri diferite, printre care rinovirusuri, virusuri paragripale și coronavirusuri sezoniere.

Coronavirusurile sezoniere nu trebuie confundate cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Care este diferența dintre răceală și gripă?

Deoarece gripa și răceala au simptome similare, poate fi dificil să facem diferența dintre ele doar pe baza simptomelor.

Diferența dintre răceală și gripă constă, în general, în faptul că gripa este mai gravă decât răceala, iar simptomele sunt de obicei mai intense și încep mai brusc.

Răcelile sunt de obicei mai ușoare decât gripa. Persoanele răcite au mai multe șanse de a le curge nasul sau de a-l avea înfundat decât persoanele care au gripă. Răceala, în general, nu duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi pneumonie, infecții bacteriene sau spitalizări. Gripa, pe de altă parte, poate avea complicații asociate grave, notează CDC (Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor) din SUA.

Cum îți dai seama când ai gripă și când ai răceală?

Deoarece răceala și gripa împărtășesc multe simptome, poate fi dificil (sau chiar imposibil) să facem diferența dintre ele doar pe baza simptomelor. Doar testele speciale pot spune dacă o persoană este bolnavă de gripă.

Simptomele gripei pot include febră sau senzație de febră/frisoane, tuse, durere în gât, nas care curge sau înfundat, dureri musculare sau corporale, dureri de cap și oboseală.

Simptomele răcelii sunt de obicei mai ușoare decât simptomele gripei. Persoanele răcite sunt mai predispuse să aibă nasul înfundat sau dimpotrivă să le curgă nasul. Răceala, în general, nu duce la probleme grave de sănătate.

Vă recomandăm să citiți și:

Expunerea la lumina naturală poate dezvălui momentul în care vei adormi

Cercetătorii au descoperit dezechilibrul genetic care ar putea duce la îmbătrânire

Un îndulcitor popular a fost asociat cu anxietate crescută la șoareci

O dietă săracă în grăsimi ar putea fi cheia pentru a opri dezvoltarea cancerului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase