Home » Știință » Un îndulcitor popular a fost asociat cu anxietate crescută la șoareci

Un îndulcitor popular a fost asociat cu anxietate crescută la șoareci

Publicat: 21.12.2022

Băuturile îndulcite pe care le consumăm ar putea să ne facă să ne simțim mai anxioși? Un nou studiu care analizează efectele avute de un îndulcitor popular, aspartamul, asupra șoarecilor sugerează că aceasta este o posibilitate care merită investigată în detaliu.

Aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 1981, aspartamul este utilizat la scară largă în alimente și băuturi cu conținut scăzut de calorii. Astăzi, se găsește în aproape 5.000 de produse diferite, consumate de adulți și copii.

Atunci când unui eșantion de șoareci i s-a oferit acces nelimitat la apă dozată cu aspartam echivalent cu 15% din cantitatea zilnică maximă recomandată de FDA pentru oameni, aceștia au prezentat, în general, un comportament mai anxios în testele de dispoziție special concepute.

Ceea ce este cu adevărat surprinzător este că efectele avute de acest îndulcitor popular pot fi observate și la descendenții animalelor, timp de până la două generații.

Un îndulcitor popular se dovedește din ce în ce mai periculos

„Acest studiu ne arată că trebuie să ne uităm înapoi la factorii de mediu, pentru că ceea ce vedem astăzi nu este doar ceea ce se întâmplă astăzi, ci ceea ce s-a întâmplat acum două generații și poate chiar mai mult”, spune neurologul Pradeep Bhide, de la Florida State University, din SUA.

Anxietatea a fost măsurată printr-o varietate de teste de labirint pe mai multe generații de șoareci. Cercetătorii au efectuat, de asemenea, secvențierea ARN-ului pe părți cheie ale sistemului nervos al rozătoarelor, în funcție de modul în care erau exprimate genele țesuturilor. Cercetătorii au descoperit schimbări semnificative în amigdală, o parte a creierului asociată cu reglarea anxietății.

Știm că, atunci când este consumat, aspartamul se împarte în acid aspartic, fenilalanină și metanol, care pot afecta sistemul nervos central. Au existat deja semne de întrebare cu privire la potențialele reacții adverse la îndulcitor la unele persoane.

Când șoarecilor li s-au administrat doze de diazepam (un medicament cândva comercializat sub numele de Valium, care este folosit în mod obișnuit pentru a trata anxietatea la oameni) comportamentele asemănătoare anxietății au încetat de-a lungul tuturor generațiilor. Medicamentul ajută la reglarea acelorași căi din creier care sunt modificate de efectele aspartamului, scrie Science Alert.

Rezultatele au fost foarte clare

Deși monitorizarea comportamentelor asemănătoare anxietății la șoareci este doar o aproximare a stărilor de spirit similare la oameni, cercetătorii au observat schimbări clare în comportamentul animalelor, pe care le-au legat de modificări ale activității genelor.

„A fost o trăsătură atât de pronunțată, asemănătoare anxietății, încât cred că niciunul dintre nu noi anticipa că o vom vedea. A fost complet neașteptat. De obicei vezi schimbări subtile”, spune Sara Jones, asistentă de cercetare la Florida State University.

Cercetarea se bazează pe lucrările anterioare ale aceleiași echipe privind efectele generaționale ale consumului de nicotină asupra comportamentului șoarecilor: din nou, aceste efecte pot fi transmise aparent de la generație la generație din cauza modificărilor epigenetice necodificatoare din genele celulelor spermatozoizilor de șoarece.

Ceva similar s-ar putea întâmpla și aici, sugerează echipa. Cu alte cuvinte, nu doar cei care consumă acest îndulcitor popular ar putea fi expuși riscului, ci și copiii lor și copiii copiilor lor. Modul în care se putea întâmpla acest lucru nu este încă pe deplin înțeles, dar se potrivește cu dovezile emergente care sugerează că marcajele epigenetice pot rămâne într-adevăr intacte de-a lungul a numeroase generații.

Acest îndulcitor popular a fost asociat anterior și cu alte probleme de sănătate

Cercetătorii au luat în considerare legăturile dintre aspartam și anxietate și înainte și, deși plauzibile, alte studii pe animale nu au găsit nicio schimbare în comportamentul similar anxietății la șobolanii cărora li s-au administrat îndulcitori artificiali, sugerând că este nevoie de mult mai multă muncă pentru a înțelege ce se întâmplă.

Chiar și așa, pe baza acestor rezultate, Jones, Bhide și colegii lor îndeamnă la prudență. Cercetările anterioare au legat îndulcitorii artificiali de cancer și de modificări ale bacteriilor intestinale care duc la intoleranță la glucoză; poate că anxietatea este acum un alt lucru de luat în considerare.

Populația expusă riscului de probleme de sănătate ar putea fi mai mare decât se credea anterior

În timp ce aceste rezultate trebuie mai întâi testate la oameni, găsirea de semne de anxietate la șoareci este un motiv foarte bun pentru a investiga în continuare.

„Extrapolarea descoperirilor la oameni sugerează că consumul de aspartam în doze sub doza zilnică maximă recomandată de FDA poate produce modificări neurocomportamentale la persoanele consumatoare de aspartam și la descendenții acestora”, scriu cercetătorii în lucrare.

„Astfel, populația umană expusă riscului de potențiale efecte asupra sănătății mintale ale aspartamului poate fi mai mare decât așteptările actuale, care includ doar persoanele care consumă aspartam în prezent”, au scris ei.

Cercetarea a fost publicată în PNAS.

Vă recomandăm să citiți și:

Creșterea temperaturilor afectează fetușii, potrivit unui nou studiu

Test de cultură generală. Cum se numește stratul exterior al pielii?

Iată cum ne ajută cititul să ne păstrăm memoria pe măsură ce îmbătrânim

Stresul pandemic duce la îmbătrânirea prematură a creierului tinerilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase