Home » Știință » De ce medicamentele contra răcelii pentru adulți nu sunt bune și pentru copii?

De ce medicamentele contra răcelii pentru adulți nu sunt bune și pentru copii?

Publicat: 29.12.2022

Dacă simți că toată lumea se îmbolnăvește acum, nu te înșeli. Bolile sezoniere, cum ar fi gripa, RSV și COVID-19, sunt în creștere puternică și fac ca familiile să se chinuie să se aprovizioneze cu medicamente. Lipsa recentă de Tylenol și ibuprofen pentru copii a lăsat rafturile goale și a sporit stresul îngrijirii unui copil bolnav. Farmaciile care au la dispoziție unele medicamente pentru ameliorarea durerii copiilor limitează achizițiile. În lipsa opțiunilor, o alternativă la care s-ar putea gândi părinții și îngrijitorii este să administreze medicamentele contra răcelii pentru adulți.

Însă aceasta nu este o idee bună. Experții medicali spun că în niciun caz părinții nu trebuie să le dea copiilor medicamentele contra răcelii pentru adulți.

„Medicamentul pentru adulți nu a fost neapărat testat sau aprobat pentru utilizare la copii, așa că vă expuneți propriul copil unui pericol de mai multe complicații”, spune William Chu, medic pediatru și director medical la Pediatrix Primary + Urgent Care, din Texas.

Nu numai că un astfel de medicament este ineficient, dar dacă este administrat incorect, poate fi fatal.

Este mai bine să nu-i dai celui mic niciun medicament decât să-i dai medicamentele contra răcelii pentru adulți

În funcție de vârstă, copiii nu au nevoie de medicamente fără rețetă atunci când sunt bolnavi.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, copiilor sub 4 ani nu ar trebui să li se administreze medicamente pentru tuse și răceală. Majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine, plus că aceste medicamente nu sunt foarte eficiente pentru această grupă de vârstă.

„Cercetările arată că nu există prea multe beneficii în a le oferi copiilor medicamente pentru tuse și răceală”, spune Chu.

„De cele mai multe ori este mai riscant să le dai medicamente, iar prin administrarea de tratamente pentru adulți nu faci decât să crești riscul fără niciun beneficiu”, spune el. Dacă copilul are între 4 și 6 ani, Chu îi sfătuiește pe părinți să fie extrem de precauți la utilizarea calmantelor fără rețetă și să meargă mai întâi un medic.

Efecte secundare

Copiii mai mici, de exemplu, nu pot înghiți pastile, astfel încât o pastilă de Tylenol ar putea fi un pericol de sufocare. În plus, administrarea de medicamente pentru adulți are efecte secundare grave, printre care greață, dureri de stomac și chiar moarte.

„Dozele foarte mari ale acestor medicamente pentru tuse și răceală pot fi fatale pentru copii”, spune Norma Perez, medic pediatru la AltaMed Health Services, cu sediul în California.

Lista extinsă de efecte secundare provine din ingredientele medicamentului. Decongestionantele, de exemplu, sunt stimulatoare și o doză mare din acestea ar putea crește tensiunea arterială și poate provoca convulsii.

Dextrometorfanul, un inhibitor comun al tusei, poate încetini respirația, crește ritmul cardiac și poate induce comă dacă este ingerat în exces. Acetaminofenul și ibuprofenul sunt sigure în doze normale, dar cantități mari pot duce la leziuni hepatice severe, somnolență și dureri abdominale.

De ce diferă medicamentele contra răcelii pentru adulți față de cele pentru copii?

Majoritatea medicamentelor au ingrediente care se suprapun pentru a trata simptome multiple, ceea ce ar putea crește riscul de supradozaj. Și șansele ca un copil să supradozeze cu analgezice pentru adulți sunt foarte mari din cauza dimensiunii corpului, subliniază Popular Science.

Medicamente precum „acetaminofenul și ibuprofenul nu se bazează pe vârstă, ci pe greutate”, spune Perez.

„În funcție de greutatea copilului calculăm care este doza necesară”, a continuat ea.

Recomandarea de pe flacon de una sau două pastile este calculată pentru o greutate adultă, iar acea doză ar putea fi mai mare decât cea normală pentru un copil. Excepție face situația când copilul cântărește peste 43 de kilograme sau are peste 12 ani. Chu spune că este în general sigur pentru adolescenți să primească doze pentru adulți de medicamente fără rețetă.

Ruperea unei pastile în două nu este o cale de urmat

Tăierea unei pastile nu va ajuta la scăderea dozei, avertizează ambii experți. „Multe dintre aceste medicamente nu sunt concepute pentru a fi eficiente atunci când le zdrobiți”, spune Perez.

În plus, oferiți o „estimare” a unei doze adecvate; nu există nicio modalitate de a ști dacă îi oferiți prea mult sau prea puțin copilului. Zdrobirea medicamentelor ar putea, de asemenea, să le facă mai greu de înghițit pentru copil. Chu spune că „poate fi dificil să înghiți o pastilă aspră sau, dacă este măcinată și amestecată cu altceva, va fi o problemă de gust”.

Ce poți face dacă cel mic chiar are nevoie de un tratament?

Dacă încă întâmpinați probleme în a găsi analgezice pentru copii, există câteva vești bune. O mulțime de remedii la domiciliu sunt utile pentru ameliorarea simptomelor gripei, ale RSV și ale COVID-19.

De exemplu, mierea calmează durerile de gât și este posibil mai bună decât tratamentul obișnuit, cum ar fi medicamentele fără rețetă pentru răceală și antibioticele. De asemenea, mierea ajută la suprimarea tusei, inclusiv cea produsă de picurarea postnazală.

„Vâscozitatea mierii acoperă și protejează gâtul, ameliorând durerea”, explică Perez. Mierea are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene care pot distruge agenții patogeni responsabili de infecțiile tractului respirator superior. Perez recomandă administrarea de o jumătate sau chiar o linguriță plină de miere copiilor cu vârsta mai mare de un an.

Cum tratezi un nas înfundat?

Pentru a ajuta cu congestia nazală, un umidificator sau un duș cu aburi ar putea fi utile, mai ales dacă cel din urmă este făcut chiar înainte de culcare. Aburul fierbinte ajută la subțierea mucusului, eliberând căile respiratorii pulmonare și nazale.

Ameliorarea oferită de inhalarea aburului îi va ajuta pe copii să respire mai confortabil și să doarmă mai confortabil. O altă modalitate de a vindeca un nas înfundat este utilizarea spray-urilor nazale fără rețetă la fiecare 2-3 ore, deși ambii experți spun să nu vi-l faceți singuri acasă. Puteți cumpăra spray-uri nazale saline de la farmacie și în funcție de simptome.

Cu toate aceste virusuri respiratorii, Chu spune că părinții au tot dreptul să fie îngrijorați. Cel mai bun mod de acțiune este ca aceștia să gestioneze simptomele copilului și să îl facă să se simtă confortabil. Dacă există îngrijorări persistente, trebuie vorbit cu un medic pediatru sau făcută o vizită la urgențe.

Vă recomandăm să citiți și:

Stresul pandemic duce la îmbătrânirea prematură a creierului tinerilor

Fricile din copilărie pot juca un rol decisiv în apariția anxietății și a depresiei la maturitate

De ce ne îmbolnăvim iarna?

Noi medicamente pentru cancer ar putea fi create din roșii și cartofi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase