Un satelit defunct al NASA a revenit pe Pământ după 38 de ani petrecuți pe orbită

11 01. 2023, 10:00

Un satelit defunct al NASA a căzut înapoi pe Pământ după 38 de ani pe care i-a petrecut pe orbita planetei noastre.

Earth Radiation Budget Satellite, cunoscut sub numele de ERBS, a fost lansat în 1984 la bordul navetei spațiale Challenger.

Până în 2005, datele de la ERBS i-au ajutat pe cercetători să investigheze modul în care Pământul a absorbit și radiat energie de la Soare și să măsoare concentrațiile de ozon, vapori de apă, dioxid de azot și aerosoli din stratosfera Pământului.

Un satelit defunct al NASA a reintrat în atmosfera Pământului

Departamentul Apărării al SUA a confirmat că ERBS a reintrat în atmosfera Pământului duminică, 8 ianuarie, la ora 6:04 (ora României) deasupra Mării Bering, conform unei declarații a NASA citate de CNN.

Nu a fost imediat clar dacă părți din acest satelit defunct al NASA au supraviețuit reintrării. Cea mai mare parte a satelitului era de așteptat să ardă pe măsură ce se deplasa prin atmosferă. Agenția a calculat că riscul de a vătăma vreo persoană era foarte scăzut, de aproximativ 1 la 9.400.

Un instrument extraordinar

Satelitul și-a depășit cu mult durata de viață estimată de doi ani, funcționând pentru un total de 21 de ani.

Un instrument de la bordul ERBS, Stratospheric Aerosol and Gas Experiment II (SAGE II), a colectat date care au confirmat că stratul de ozon scădea la scară globală, a spus NASA.

Aceste date au contribuit la formarea Protocolului de la Montreal, un acord internațional semnat în 1987 de zeci de țări care a dus la o scădere dramatică pe tot globul a utilizării clorofluorocarburilor (CFC) care distrug ozonul, substanțe chimice utilizate cândva în spray-uri cu aerosoli, în refrigerare și în aparate de aer condiționat.

Dacă nu s-ar fi convenit asupra interzicerii CFC-urilor, stratul de ozon ar fi fost pe cale să dispară și încălzirea globală ar fi crescut cu încă 2,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, a constatat un studiu din 2021.

În prezent, SAGE III, de pe Stația Spațială Internațională, colectează date despre starea de sănătate a stratului de ozon.

Vă recomandăm să citiți și:

Sateliții, inclusiv cei ai lui Elon Musk, au devenit o amenințare existențială pentru astronomie

Priveliște uimitoare cu Luna și Pământul! Imaginile surprinse de prima sondă lunară din istoria Coreei de Sud

Test de cultură generală. De ce strălucește Luna?

Un „șarpe cosmic” într-o creșă stelară, surprins în noi imagini de la Observatorul European de Sud