Home » Știință » NASA a cerut ajutorul SpaceX. „Avem o problemă gravă pe stația spațială”

NASA a cerut ajutorul SpaceX. „Avem o problemă gravă pe stația spațială”

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.01.2023

NASA s-a interesat despre folosirea unei capsule SpaceX Dragon care să aducă acasă astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS), în urma unei scurgeri recente de la bordul unei capsule rusești Soyuz.

În data de 15 decembrie 2022, nava spațială Soyuz MS-22 a suferit o scurgere semnificativă în timp ce era andocată la stația spațială, chiar înainte de o plimbare spațială a rușilor. Deși scurgerea nu reprezintă un pericol imediat pentru stația spațială sau echipaj, nu este cert dacă nava Soyuz mai poate fi folosită pentru zborul spațial. Astfel, echipajul MS-22 a rămas fără „barcă de salvare” în cazul unei urgențe.

Încercând să asigure o alternativă pentru cosmonauții ruși Sergey Prokopyev și Dmitry Petelin și astronautul NASA Frank Rubio, NASA și agenția spațială rusă Roscosmos efectuează o analiză a opțiunilor disponibile, iar acestea au inclus o capsulă SpaceX Dragon care să înlocuiască nava spațială Soyuz.

„NASA a luat legătura cu SpaceX”

NASA a luat legătura cu SpaceX cu privire la capabilitatea sa de readuce pe Pământ membrii adiționali ai echipajului la bordul Dragon, în cazul unei urgențe, deși obiectivul principal este înțelegerea capabilităților post-scurgere ale navei spațiale Soyuz MS-22”, a transmis agenția spațială americană într-un anunț pe pagina sa.

Un raport publicat anterior de Reuters a relatat despre asta, însă anunțul NASA a confirmat că agenția chiar se gândește la folosirea unei capsule SpaceX Dragon ca „barcă de salvare” pentru Stația Spațială Internațională. „Am întrebat SpaceX despre capabilitatea lor de a returna membrii adiționali ai echipajului la bordul Dragon dacă este necesar, însă acesta nu este obiectivul nostru principal la acest moment”, a spus Sandra Jones, purtător de cuvânt NASA, pentru Reuters.

Roscosmos continuă să investigheze cauza scurgerii de pe capsula Soyuz

O altă opțiune pentru Roscosmos este să trimită o navă spațială Soyuz înlocuitoare. O astfel de misiune ar putea avea loc cel mai devreme în februarie. Roscosmos continuă să investigheze cauza scurgerii. Între timp, agenția de stat TASS a relatat în data de 27 decembrie că scurgerea a fost cauzată de o „avarie mecanică externă”, deși rămâne necunoscut dacă de vină a fost un meteoroid sau vreun gunoi spațial.

Indiferent care a fost cauza scurgerii, nava spațială avariată prezintă un motiv de îngrijorare real pentru echipajul MS-22, format din Rubio, Petelin și Prokopyev.

„Ne lipsește sistemul de salvare a echipajului”

„Aceasta ar fi probabil prima oară când stația spațială nu are o capabilitate de salvare. Este opinia mea, însă dacă este adevărat, avem o problemă gravă pe stația spațială. Ne lipsește sistemul de salvare a echipajului”, a precizat Tommaso Sgobba, director executiv al Asociației Internaționale pentru Avansul Siguranței Spațiale (IAASS) și fost oficial al Agenției Spațiale Europene (ESA), pentru Space.

Un potențial dezavantaj al utilizării unei capsule Dragon este faptul că echipajul MS-22 poartă costume spațiale special concepute pentru navele Soyuz.

Până la momentul redactării acestui articol, SpaceX nu a oferit un punct de vedere cu privire la posibilitatea folosirii unei capsule Dragon pentru a înlocui nava Soyuz MS-22.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SpaceX a lansat un satelit de recunoaștere israelian, în ultimul zbor din 2022

NASA și Armata SUA, alarmate de progresul „uimitor” al Chinei. „Suntem într-o cursă spațială”

NASA a început construirea următoarei generații de „vânători” de asteroizi

Câtă încredere mai are NASA în SpaceX după preluarea „cu cântec” a Twitter de către Elon Musk?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase