Ingredientele vieții, descoperite într-un meteorit care a lovit Pământul în 2021

13 01. 2023, 10:00

Au fost publicate noi cercetări privind analiza organică a meteoritului Winchcombe, care s-a prăbușit pe o alee din Winchcombe, Gloucestershire, în 2021.

Cercetarea, condusă de dr. Queenie Chan, de la Departamentul de Științe ale Pământului de la Royal Holloway, Universitatea din Londra, a descoperit compuși organici din spațiu care dețin secretele originii vieții.

În cadrul studiului, analiza a descoperit o gamă de materii organice, ceea ce dezvăluie că meteoritul provenea cândva dintr-o parte a unui asteroid unde se găsea apă lichidă, iar dacă acel asteroid ar fi avut acces la apă, ar fi putut avea loc o reacție chimică care ar fi dus la transformarea mai multor molecule în aminoacizi și proteine, adică elementele constitutive ale vieții.

Meteoritul Winchcombe este un meteorit condritic rar, bogat în carbon (aproximativ 4% din toți meteoriții recuperați, conținând până la 3,5% în greutate de carbon) și este primul meteorit de acest tip descoperit în Marea Britanie.

„Winchcombe aparține unui tip rar de meteorit”

Abundența aminoacizilor din Winchcombe este de zece ori mai mică decât în cazul altor tipuri de meteoriți condritici carbonatici și a reprezentat o provocare pentru studiu din cauza detectării limitate a aminoacizilor, dar, datorită faptului că meteoritul a fost recuperat și conservat atât de repede, echipa a putut studia conținutul organic al meteoritului înainte de interacțiunea sa cu mediul terestru, scrie Phys.org.

Materia organică sugerează că meteoritul ar putea reprezenta o clasă de meteoriți unici, slabi, care nu au fost studiați anterior.

„Căderile de meteoriți au loc tot timpul, însă ceea ce face ca acest impact să fie atât de unic este faptul că acesta este primul meteorit care a fost observat de numeroși martori oculari, înregistrat și recuperat în Marea Britanie în ultimii 30 de ani”, a explicat dr. Queenie Chan, de la Royal Holloway, Universitatea din Londra.

Meteoritul provenea dintr-un asteroid care avea apă lichidă

„Winchcombe aparține unui tip rar de meteorit carbonat care conține, de obicei, un inventar bogat de compuși organici și apă.”

„Studierea inventarului organic al meteoritului Winchcombe ne-a oferit o fereastră în trecut, modul în care chimia simplă a dat startul Sistemului nostru Solar. Descoperirea acestor molecule organice precursoare ale vieții ne-a permis să înțelegem căderea unor materiale similare pe suprafața Pământului, înainte de apariția vieții pe planeta noastră.”

Lucrarea este publicată în revista Meteoritics & Planetary Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Meteoriții și razele gamma ar fi contribuit la apariția vieții pe Pământ

Minerale necunoscute au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone

Un meteorit prăbușit în Marea Britanie dezvăluie originile apei de pe Pământ

Impacturile de meteoriți de pe suprafața lui Marte dezvăluie noi indicii despre Planeta Roșie