Home » Știință » Minerale necunoscute au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone

Minerale necunoscute au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone

Publicat: 30.11.2022

Două minerale necunoscute au fost găsite în interiorul unei bucăți din meteoritul El Ali, care a căzut în Somalia în 2020.

Aceste minerale necunoscute ar putea conține indicii importante despre cum se formează asteroizii.

Cele două minerale noi au fost găsite într-o singură bucată de 70 de grame luată din meteoritul El Ali de 15 tone, care s-a prăbușit pe Pământ în 2020.

Minerale necunoscute, găsite într-un meteorit

Oamenii de știință au numit mineralele elaliit, după meteor, și elkinstantonit, după Lindy Elkins-Tanton, directoarea generală a Inițiativei Interplanetare a Universității de Stat din Arizona și investigatoare principală a viitoarei misiuni Psyche a NASA, care va trimite o sondă pentru a investiga asteroidul Psyche, bogat în minerale, pentru a afla dovezi despre modul în care s-au format planetele Sistemului Solar.

„De câte ori găsim un mineral nou, înseamnă că condițiile geologice reale, chimia rocii, au fost diferite de cele găsite înainte”, explică Chris Herd, profesor la Departamentul de Științe Pământului și Atmosferice la Universitatea din Alberta.

„De aceea acest lucru este interesant: în acest meteorit special avem două minerale descrise oficial, care sunt noi pentru știință”, completează Herd.

Un meteorit complex

Cercetătorii l-au clasificat pe El Ali drept un meteorit complex Iron IAB, un tip format din fier meteoric pătat cu bucăți mici de silicați. În timp ce investigau bucata de meteorit, detaliile noilor minerale au atras atenția oamenilor de știință. Comparând mineralele cu versiuni ale acestora care au fost sintetizate anterior în laborator, ei au putut să le identifice rapid ca fiind nou înregistrate în natură, scrie Live Science.

Cercetătorii intenționează să investigheze în continuare meteoriții pentru a înțelege condițiile în care s-a format asteroidul lor părinte.

O descoperire neașteptată

„Domeniul meu de cercetare este următorul: dezvăluirea proceselor geologice și a istoriei geologice a asteroidului din care a făcut parte odată această rocă. Nu m-am gândit niciodată că voi fi implicat în descrierea unor minerale noi doar în virtutea faptului că lucrez la un meteorit”, a spus Herd.

Echipa analizează, de asemenea, aplicațiile mineralelor pentru știința materialelor.

Cu toate acestea, viitoarele perspective științifice primite de la meteoritul El Ali ar putea fi în pericol. Meteoritul a fost mutat acum în China în căutarea unui potențial cumpărător, care ar putea limita accesul cercetătorilor la roca spațială pentru investigare.

Vă recomandăm să citiți și:

Misiunea Artemis I a ajuns la Lună. Prima survolare a capsulei Orion!

Test de cultură generală. Care este diferența dintre o gaură neagră și o gaură de vierme?

Cercetătorii nu s-au așteptat la asta! Norii de pe Marte, surprinzător de asemănători cu cei de pe Pământ

Găurile negre nu ar fi vinovate de exploziile de raze gamma din Univers

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase