Home » Știință » O nouă sondă poate vedea în interiorul cratelor de pe „fața nevăzută a Lunii”

O nouă sondă poate vedea în interiorul cratelor de pe „fața nevăzută a Lunii”

O nouă sondă poate vedea în interiorul cratelor de pe „fața nevăzută a Lunii”
Sursa foto: NASA/KARI/Arizona State University
Publicat: 18.01.2023

Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) a Coreei de Sud, prima sondă lunară a țării, numită oficial Danuri, a realizat o imagine fascinantă cu regiunea Shackleton, un crater de pe „fața nevăzută a Lunii”, cufundată în permanență într-o beznă totală.

Imaginea arată craterul în detalii nemaivăzute, luminând zone care, până acum, au rezultat în imagini aproape complet înnegrite în observațiile făcute de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA, așa cum a explicat Mark Robinson de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, investigatorul principal al camerei sondei, potrivit Futurism.

Imaginea arată incredibil de multe detalii, inclusiv urma lăsată de un bolovan de șase metri, după ce s-a rostogolit pe peretele craterului.

O porțiune iluminată

Sonda lunară a Coreei de Sud a fost lansată la bordul unei rachete Falcon 9 în august 2022 și a intrat oficial pe orbita lunară în luna decembrie.

O cameră extrem de sensibilă a NASA, numită Shadow Cam, unul dintre cele șase instrumente atașate sondei, au putut să lumineze o mică porțiune din partea îndepărtată și întunecată a Lunii, într-un grad uimitor.

Camera a utilizat lumina reflectată de elementele topografice din apropiere, precum și un senzor de imagine incredibil de sensibil.

Zona va fi observată și analizată în timp

„Polii se află într-o stare perpetuă de la răsărit la apus, mereu cu Soarele la orizont. Drept rezultat, depresiunile de lângă poli nu primesc niciodată iluminare solară directă, zonele fiind cunoscute ca regiuni permanent umbrite sau PSR”, scrie Robinson.

În viitor, ShadowCam va evalua terenul pentru viitoarea misiune Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) a NASA, potrivit lui Robinson, și va observa cum se schimbă acesta în timp sau în funcție de anotimp.

Vă mai recomandăm și: 

Priveliște uimitoare cu Luna și Pământul! Imaginile surprinse de prima sondă lunară din istoria Coreei de Sud

Misiunea Chang’e-5 a găsit fier pe suprafața lunară, reușind ceea ce misiunile Apollo nu au putut

Test de cultură generală. De ce strălucește Luna?

O rachetă SpaceX a lansat primul rover lunar construit de arabi

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase