Home » Istorie » Corpul omului antic a crescut în dimensiune datorită consumului de lapte

Corpul omului antic a crescut în dimensiune datorită consumului de lapte

Corpul omului antic a crescut în dimensiune datorită consumului de lapte
Foto: @Daniel Sinoca/Unsplash
Publicat: 23.01.2023

Un nou studiu condus de profesorul Jay Stock sugerează că consumul de lapte în unele regiuni cu 7.000-2.000 de ani în urmă a făcut ca corpul omului antic să crească în ceea ce privește masa și statura.

Acest lucru a fost contrar tendințelor în ceea ce privește dimensiunea corpului experimentate în alte părți ale lumii. Această creștere a dimensiunii se găsește în regiunile în care a existat o evoluție pentru frecvențe mai mari de gene care le permit oamenilor să producă enzime pentru a digera laptele până la vârsta adultă, numită persistența lactazei.

Studiul, care a implicat o echipă de 16 cercetători, a comparat statura și masa corporală a 3.507 schelete din 366 de situri arheologice diferite, dintr-un interval de 25.000 de ani, creând un set de date comparative ample pentru a examina variația corpului uman în timp și locația geografică. Studiul a fost publicat în PNAS.

Cum a crescut corpul omului antic?

În urmă cu 10.000-15.000 de ani, oamenii din Eurasia și Africa de Nord-Est au experimentat o reducere a staturii fizice și a masei corporale. Agricultura s-a dezvoltat în diferite regiuni în mod independent, iar fermierii migratori au adus cu ei culturi și animale de lapte în părți ale Eurasiei ocupate de vânători-culegători.

În unele regiuni, inclusiv în Europa Centrală și de Nord, culturile care au fost domesticite în vestul Asiei nu au prosperat, iar oamenii au trecut de la producerea de brânză și iaurt, care au proporții mai mici de zahăr lactoză, la consumul direct de lapte crud, care are niveluri mult mai mari de lactoză, scrie Phys.org.

Capacitatea de a digera cantități mai mari de lactoză a dus la o disponibilitate mai mare de energie din produsele lactate. În regiunile în care există dovezi genetice pentru consumul crescut de lapte, corpul omului antic a crescut în ceea ce privește statura și masa, după cum se reflectă în evidența scheletică. Moștenirea consumului antic de lapte este evidentă și astăzi, prin frecvențe diferite ale intoleranței la lactoză la populații.

„Acest proces de evoluție a condus la tiparul de intoleranță la lactoză pe care îl vedem astăzi, în care oamenii din nordul Europei sunt mai frecvent toleranți la lactoză decât oamenii din sudul Europei”, a spus Stock.

Cât de important este laptele pe glob?

Stock a spus că produsele lactate sunt o componentă importantă a dietelor în multe părți ale lumii. Frecvențele mai mari de toleranță la lactoză care au evoluat în regiunile din Africa și Asia sunt exemple de evoluție convergentă, adică toleranța la lactoză în aceste populații a evoluat separat de cea a populației europene.

„Consumul de lapte a fost important din punct de vedere cultural pe diferite continente și astăzi vedem moștenirea genetică a acestuia. Există frecvențe mari ale genelor de persistență a lactazei în populațiile din vestul Africii, Valea Riftului și cornul Africii, precum și în unele părți ale Arabiei și Mongoliei”, a spus el.

„Cred că aceleași mecanisme conduc probabil la o anumită variație a dimensiunii corpului uman în Africa, de exemplu, păstorii Maasai din Africa de Est sunt în mod caracteristic înalți și au o istorie culturală bogată în ceea ce privește consumul de lapte. Din păcate, în prezent, nu avem date pentru a testa acest lucru”, a continuat cercetătorul.

Corpul omului antic a fost studiat în principal datorită probelor europene

Setul de date folosit în acest studiu se bazează în principal pe mostre europene, despre care Stock a spus că se datorează în mare parte explorărilor arheologice mai frecvente din punct de vedere istoric pe continent.

„Arheologii au săpat mai multe situri în Europa și au fost efectuate mai multe cercetări asupra scheletelor europene în ultimul secol”, a spus Stock.

Deși s-a susținut mult timp că corpul omului antic s-a micșorat odată cu dezvoltarea agriculturii, există dovezi că oamenii deveneau mai mici înainte de a adopta agricultura, iar modelul a continuat și după aceea. Stock a spus că scăderea staturii a avut loc în urma ultimului maxim glaciar, atunci când mediul global era destul de rece și probabil mai puțin productiv.

Consumul de lapte este doar unul dintre factorii ce au modificat corpul uman

Acest lucru ar fi putut duce la creșterea presiunilor de mediu și la o scădere a varietății de alimente disponibile datorită adoptării agriculturii. Acest lucru a dus și la o sursă de hrană mai abundentă și mai stabilă.

„Ceea ce putem vedea din aceste rezultate este că există rezultate variabile ale adoptării agriculturii în diferite părți ale lumii, care au dus la impacturi diferite asupra sănătății și biologiei noastre. Variațiile globale ale dimensiunii corpului reflectă parțial aceste efecte”, a spus Stock.

Vă recomandăm să citiți și:

Istoria pierdută a domesticirii pisicilor a fost, în sfârșit, deslușită

Momentul în care oamenii au mers pentru prima dată în picioare

Cercetătorii au descoperit agenți patogeni într-o așezare medievală timpurie

Arheologii au descoperit rămășițe umane de la un sacrificiu într-o mlaștină antică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase