Home » Știință » Ce beneficii pentru climă aduce săptămâna de lucru de 4 zile?

Ce beneficii pentru climă aduce săptămâna de lucru de 4 zile?

Ce beneficii pentru climă aduce săptămâna de lucru de 4 zile?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.03.2023

Există un interes aflat într-o continuă creștere cu privire la beneficiile pe care le are ziua de lucru de patru zile. Această modificare ar crea o stare de bine în rândul angajaților, dar întregul scenariu devine puțin mai complicat atunci când vine vorba despre schimbările climatice.

În anul 2011, Simon Ursell și alți trei co-fondatori ai unei instituții de consultanță din Gloucestershire, din Marea Britanie, au decis ca angajații lor să aibă o zi liberă pe lună pentru a participa la activități de voluntariat. Instituția respectivă, Tyler Grange, are activitatea orientată pe acțiuni ecologice.

Echipa a aflat că mulți dintre angajații lor deja își petreceau timpul liber făcând voluntariat în diferite organizații non-guvernamentale.

„Ecologiștii noștri au iubit dintotdeauna să fie ecologiști”, a spus Simon Ursell, potrivit BBC.

O zi de muncă în minus, câștig pentru mediu

Totuși, anul trecut, Tyler Grance a făcut un pas care pare a fi mult mai radical decât cel inițial: toți angajații au primit o zi liberă pe săptămână. În acest fel, compania s-a alăturat celei mai mari „perioade de probă” cu privire la săptămâna de lucru de 4 zile, care s-a desfășurat în Marea Britanie din luna iunie, până în decembrie anul trecut.

Companiile au vrut ca, în această perioadă de probă, să afle dacă este menținută productivitatea în aceste 4 zile de muncă, fără să fie afectat salariul angajaților.

Atât managerii, cât și angajații, au primit această schimbare cu mult entuziasm, iar efectul s-a văzut și în rezultate: productivitatea a crescut cu 22%. Totuși, co-fondatorii au vrut să măsoare și un alt factor: impactul asupra emisiilor de carbon. Se pare că săptămâna de lucru de 4 zile a avut un beneficiu și asupra acestui aspect, a spus Simon Ursell.

„În medie, noi am observat o reducere cu 21% în ce privește kilometrii parcurși de mașini”, a spus el zâmbind. În paralel, compania Tyler Grange a redus întâlnirile și deplasările, acolo unde a fost posibil.

Săptămâna de lucru mai scurtă are și riscuri

Discuția creată în jurul săptămânii de lucru mai scurte câștigă tot mai mult teren în lume. Această perioadă de probă la care s-au aliniat multe ONG-uri din Marea Britanie (la care au participat peste 60 de companii și organizații) s-a extins și la entități din Statele Unite ale Americii, Irlanda, Islanda, Spania, Belgia, Japonia și Noua Zeelandă.

Cele mai multe companii au raportat aproape același verdict: mai puține zile de muncă înseamnă și o binecuvântare pentru mediul înconjurător, nu doar pentru mediul economic. Asta să însemne, oare, că idealul pentru planetă presupune o săptămână de lucru și mai scurtă? Să nu ne grăbim, este îndemnul oamenilor de știință. Unii specialiști atrag atenția că mai multe zile libere ar putea aduce un risc pentru mediu. Motivul este acela că nu se poate prevedea modul în care angajații își petrec zilele în care nu sunt la serviciu. De exemplu, unii ar putea călători cu avionul (care poluează masiv), pentru a-și petrece cele trei zile libere plătite de angajator.

„Un weekend prelungit, de trei zile, ar putea duce la accesarea unor servicii și bunuri cu un mare impact asupra emisiilor de carbon”, a spus Anupam Nanda, profesor la Universitatea din Manchester.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Săptămâna de lucru de 4 zile face angajații mai fericiți și la fel de productivi

Cum influențează munca în echipă activitatea creierului?

Continuă concedierile din tehnologie. Mii de angajați de la Dell își pierd locul de muncă

„Un pas natural”. Schimbare majoră anunțată pentru angajații Microsoft

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase