Home » Știință » Cum influențează munca în echipă activitatea creierului?

Cum influențează munca în echipă activitatea creierului?

Publicat: 01.03.2023

Un fenomen ciudat și, în același timp, minunat se întâmplă atunci când două persoane lucrează împreună la aceeași sarcină, arată un nou studiu. Regiunile-cheie ale creierului se sincronizează, ceea ce sugerează că oamenii își pot potrivi activitatea neuronală atunci când lucrează în echipă.

În cadrul studiului, 39 de perechi de voluntari au fost rugate să proiecteze împreună interiorul unei camere virtuale prin intermediul unui ecran tactil, până când acesta a fost satisfăcător pentru membrii echipelor. Pe lângă monitorizarea activității cerebrale prin intermediul unei tehnici de spectroscopie funcțională în infraroșu, participanților le-a fost urmărit contactul vizual.

Cercetarea a fost publicată în Neurophotonics.

Ca să studieze răspunsurile participanților, cercetătorii au dezvoltat tehnici speciale de procesare și modelare capabile să recunoască interacțiunile sociale (contactul vizual) și să le coreleze cu anumite momente și regiuni ale activității cerebrale.

Două minți într-una singură

„Populațiile de neuroni din interiorul creierului au fost activate în mod simultan cu populațiile de neuroni din celălalt creier, atunci când participanții au cooperat astfel încât să efectueze sarcina. A fost ca și cum cei doi creieri ar funcționa împreună ca un singur sistem pentru rezolvarea creativă a problemelor”, a spus psihologul Yasuyo Minagawa, de la Universitatea Keio din Japonia, potrivit Science Alert.

Participanții la studiu au fost îndrumați să îndeplinească sarcina desemnată pe cont propriu, precum și în perechi. Cercetătorii au putut astfel să examineze atât activitatea cerebrală individuală (sincronizări în interiorul creierului sau WBS), cât și activitatea cerebrală de grup (sincronizări între creieri sau BBS).

Munca în comun a dus la BBS robuste în regiunile temporale superioare și de mijloc ale creierului, precum și în anumite părți specifice ale cortexului prefrontal din emisfera dreaptă a creierului. Cu toate acestea, WBS nu a fost la fel de puternic în scenariile de testare.

Contactul vizual, un factor important în eficacitatea muncii în echipă

În plus, BBS-urile s-au dovedit mai puternice când unul dintre indivizi și-a ridicat privirea pentru a se uita la celălalt, sugerând că interacțiunile sociale joacă, în acest caz, un rol important. Pe de altă parte, atunci când voluntarii lucrau la propria sarcină, WBS-ul era mult mai puternic în interiorul acelorași regiuni ale creierului.

„Aceste fenomene sunt în concordanță cu noțiunea de we-mode, în care agenții interactivi împărtășesc ceea ce gândesc într-o manieră colectivă și facilitează interacțiunea prin accelerarea accesului la cunoașterea celuilalt”, a precizat Minagawa.

Știm că ființele umane sunt programate să fie creaturi sociale, dar există multe lucruri pe care încă nu le știm despre cum se schimbă creierul nostru atunci când avem companie.

„Am putea aplica metoda noastră la comportamente sociale mai detaliate în analizele viitoare, cum ar fi expresiile faciale și comunicarea verbală. Abordarea noastră analitică poate oferi perspective și căi de cercetare viitoare în neuroștiința socială interactivă”, a spus Minagawa.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii de știință au descoperit un nou strat al creierului

Munca de acasă, o opțiune mult mai bună pentru bărbați decât pentru femei

Cum se concentrează creierul pentru a activa memoria de lucru?

Cu ce dezavantaje vine la pachet sistemul de muncă hibrid

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase