Adrenalina devine toxică în spațiu, au descoperit elevii unei școli primare

09 03. 2023, 14:30

Elevii de la o școală primară din Canada i-au învățat recent pe oamenii de știință de la NASA că adrenalina devine toxică în spațiu.

Elevii din cadrul Program for Gifted Learners (PGL) al St. Brother André School (Ottawa) studiau efectele radiațiilor cosmice asupra epinefrinei (adrenalină), ingredientul activ găsit în EpiPen-uri (autoinjectoare de epinefrină), un tratament de urgență administrat în timpul reacțiilor alergice severe.

NASA a selectat experimentul elevilor pentru a face parte din Cubes in Space, programul său global STEM destinat în mod special copiilor de vârstă școlară.

Cum au descoperit elevii că adrenalina devine toxică în spațiu?

Pentru program, elevii cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani au conceput un experiment în care probele de epinefrină au fost plasate în cuburi minuscule și trimise la marginea spațiului fie prin intermediul unui balon de mare altitudine, fie cu o rachetă.

Odată întoarse pe Pământ, probele au fost testate de cercetătorii de la John L. Holmes Mass Spectrometry Facility din cadrul University of Ottawa și s-a descoperit că doar 87% mai conțineau epinefrină pură, în timp ce celelalte 13% au fost „transformate în derivați extrem de otrăvitori ai acidului benzoic”, conform unei declarații a Universității din Ottawa.

Radiația cosmică este formată din particule de energie extrem de ridicată eliberate de stele, inclusiv de Soarele nostru. Atmosfera planetei noastre protejează în mare măsură viața de aici față de aceste radiații, dar astronauții expuși la razele cosmice pentru o perioadă prelungită de timp se confruntă cu riscuri semnificative pentru sănătate, inclusiv contaminarea radioactivă și riscul crescut de cancer și alte boli pe parcursul vieții, potrivit NASA.

De asemenea, adrenalina devine toxică în spațiu, spune profesorul Paul Mayer, de la Department of Chemistry and Biomolecular Sciences al University of Ottawa.

Substanța din autoinjectoare s-a descompus în ceva toxic

„Probele ‘de după’ au arătat semne că epinefrina a reacționat și s-a descompus. De fapt, nu a fost găsit niciun pic de epinefrină în probele de soluție EpiPen de ‘după’. Acest rezultat ridică întrebări cu privire la eficacitatea unui EpiPen pentru aplicațiile în spațiul cosmic și aceste întrebări încep acum să fie abordate de copiii din programul PGL”, a spus Mayer.

Deși acidul benzoic se găsește în mod natural în anumite plante, cum ar fi merișoarele, prunele și scorțișoara, și este adesea folosit drept conservant alimentar, National Institutes of Health (NIH) clasifică compusul incolor ca „pericol pentru sănătate” atunci când este consumat în doze mari.

Elevii proiectează acum o capsulă pentru a proteja EpiPen-urile în spațiu. În iunie, ei vor călători la Langley Research Center din Hampton, Virginia (SUA), pentru a-și prezenta descoperirile către NASA, notează Live Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb este tot mai aproape de a descoperi ce a ionizat Universul

Cercetătorii lucrează la imprimarea 3D direct în corpul uman

O unitate de la NASA vrea să imite condițiile care au dus la formarea vieții

Azotul lichid ar putea rezolva o mare problemă pentru astronauții trimiși pe Lună