Home » Știință » Azotul lichid ar putea rezolva o mare problemă pentru astronauții trimiși pe Lună

Azotul lichid ar putea rezolva o mare problemă pentru astronauții trimiși pe Lună

Publicat: 06.03.2023
Azotul lichid ar putea rezolva o mare problemă pentru astronauții trimiși pe Lună
Sursa foto: Shutterstock

Praful lunar se împrăștie peste tot și este periculos pentru tehnică și oameni, dar o nouă soluție ar putea rezolva această problemă.

Există multe provocări atunci când vine vorba de trimiterea astronauților pe Lună, cum ar fi chiar praful lunar. Acesta are consistența fibrei de sticlă măcinată, se lipește de costumele spațiale și de ambarcațiunile spațiale și nu trebuie inhalat.

Astronauții misiunilor Apollo au folosit perii pentru a se curăța, fără prea mult succes. O nouă lucrare sugerează o altă metodă, anume azotul lichid.

O echipă a testat un pulverizator criogenic umplut cu azot lichid în vid, trăgând cu un material asemănător unui costum spațial acoperit cu un simulant de praf lunar. Cercetătorii au constatat că sistemul a funcționat pentru a elimina peste 98,4% din praf în condiții de vid, fără a deteriora costumele, așa cum făceau metodele folosite în trecut, cum ar fi perii și aspirarea.

Praful lunar, periculos pentru tehnică și oameni

„Asta a pus o mulțime de probleme care au afectat atât misiunile, cât și astronauții odată ce s-au întors acasă”, a declarat Ian Wells, primul autor al lucrării de la Universitatea de Stat din Washington, într-un comunicat.

Praful lunar poate afecta motoarele și aparatura electronică, poate deteriora costumele, inclusiv garniturile de etanșare. Le-a afectat plămânii și, pe termen lung, ar putea provoca efecte similare cu cele pe care le experimentează minerii de cărbune: așa-numita boală a plămânilor negri.

„Praful lunar este încărcat electrostatic, abraziv și ajunge peste tot, ceea ce îl face o substanță foarte dificil de tratat”, a explicat Wells. „Ajungi să ai un strat fin de praf care acoperă totul”.

Pentru a evalua eficiența sistemului, 26 de mostre au fost testate de 233 de ori în total, scrie IFL Science.

Praful lunar este încărcat electrostatic

Unul dintre ele a trecut prin 75 de cicluri de curățare înainte de a se produce vreo deteriorare a materialului. În timpul misiunii Apollo, o singură perie a fost suficientă pentru a deteriora costumele.

Testele au avut loc atât în vid, cât și în condiții atmosferice. În vid, a funcționat mult mai bine, ridicând aproape 96% din cele mai mici particule de praf. Ne imaginăm o mică capsulă de duș lunar în care astronauții ar intra înainte de a se întoarce la bordul navei spațiale.

Această lucrare a câștigat premiul NASA Breakthrough, Innovative and Game-changing (BIG) Idea Challenge, iar echipa caută să înțeleagă mai bine procesul, precum și să solicite subvenții pentru a efectua teste în condiții lunare mai apropiate de cele reale.

Studiul a fost publicat în Acta Astronautica.

Vă recomandăm să mai citiți și:

S-au plimbat pe Lună, iar pe 28 februarie 1970 au ajuns la Bucureşti

Luna se îndepărtează de Pământ încetul cu încetul în fiecare an

Praful de pe Lună ne-ar putea ajuta să evităm supraîncălzirea planetei noastre

Buzz Aldrin, al doilea om care a pășit pe Lună

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase