Home » Știință » Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare

Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare

Publicat: 11.02.2023

Scorțișoara, bine-cunoscutul condiment aromat pe care mulți dintre noi îl folosesc ca ingredient în prăjituri ori diverse mâncăruri, își are originile în scoarța interioară a copacilor Cinnamomum. Aceștia sunt arbori veșnic verzi, care se găsesc în Himalaya și în alte zone muntoase, precum și în pădurile tropicale și în alte păduri din sudul Chinei, India și Asia de Sud-Est.

Pe lângă gustul său unic, scorțișoara poate avea numeroase alte beneficii pentru oameni. De exemplu, studiile sugerează că scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene și, de asemenea, poate stimula sistemul imunitar, conform Phys.org.

Alte studii au arătat că acei compuși bioactivi ai scorțișoarei ar putea stimula funcțiile creierului, în special memoria și învățarea. Cu toate acestea, validitatea acestor constatări nu a fost stabilită cu certitudine.

Impactul consumului de scorțișoară asupra memoriei și învățării

O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Medicale Birjand din Iran a evaluat recent câteva studii care explorează efectele scorțișoarei asupra funcțiilor cognitive. Analizele lor, prezentate în Nutritional Neuroscience, subliniază valoarea potențială a scorțișoarei pentru prevenirea sau reducerea deficiențelor de memorie și învățare.

Cercetătorii au analizat și comparat rezultatele a 40 de articole selectate. În general, majoritatea studiilor au sugerat că scorțișoara ar putea avea un impact pozitiv atât asupra memoriei, cât și asupra funcțiilor cognitive.

„Studiile in vivo (adică examinând organisme vii reale, cum ar fi oameni, rozătoare sau alte animale) au arătat că folosirea scorțișoarei sau a compușilor săi, precum eugenolul, cinamaldehida și acidul cinamic ar putea influența în mod pozitiv funcția cognitivă. Studiile in vitro (adică în afara organismelor vii, de exemplu, prin analiza celulelor sau a țesuturilor post-mortem) au arătat, de asemenea, că adăugarea scorțișoarei sau a cinamaldehidei într-un mediu celular poate reduce agregarea proteinelor tau, Amyloid β și poate crește viabilitatea celulară”, au scris  Nakhaee, Kooshki și colegii lor în cercetare.

Scorțișoara, mai eficientă asupra tinerilor, potrivit studiului

Dintre cele două studii clinice analizate de cercetători, unul a fost realizat pe adolescenți, iar celălalt pe adulți prediabetici care aveau 60 de ani sau mai puțin. Primul studiu le-a cerut adolescenților să mestece gumă de mestecat cu scorțișoară, în timp ce cel de-al doilea le-a cerut participanților să mănânce două grame de scorțișoară pe pâine albă.

Studiul asupra adolescenților a dat rezultate pozitive, sugerând că guma de mestecat cu scorțișoară a îmbunătățit funcția memoriei și a redus anxietatea. Prin contrast, studiul clinic asupra adulților prediabetici nu a constatat schimbări semnificative în ce privește funcția cognitivă după consumul de scorțișoară.

„Majoritatea studiilor au arătat că scorțișoara ar putea fi utilă în prevenirea și reducerea deteriorării funcției cognitive. Poate fi folosit ca un adjuvant în tratamentele bolilor înrudite. Totuși, este nevoie de mai multe studii pe acest subiect”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Per ansamblu, lucrarea cercetătorilor Nakhaee, Kooshki și a colegilor acestora sugerează că scorțișoara și unii dintre compușii acesteia ar putea să aibă efecte pozitive asupra funcționării creierului uman, stimulând memoria și învățarea.

Vă mai recomandăm și: 

Mâncarea condimentată și alunele, un plus de sănătate pentru intestin

Efectele pierderii memoriei în urma îmbătrânirii au fost inversate. Ce au descoperit oamenii de știință?

Dieta care contribuie la o performanță cognitivă mai bună. Ce presupune

Pensionarea anticipată poate accelera declinul cognitiv

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase