Home » Știință » O unitate de la NASA vrea să imite condițiile care au dus la formarea vieții

O unitate de la NASA vrea să imite condițiile care au dus la formarea vieții

Publicat: 07.03.2023

Oamenii de știință de la Jet Propulsion Lab (JPL) al NASA studiază cele mai timpurii reacții chimice care ar fi putut duce la formarea vieții pe Pământ, cercetări care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama dacă suntem singuri în Univers.

Cercetătorii au combinat cele mai vechi elemente de construcție cunoscute ale vieții, care datează de acum aproximativ patru miliarde de ani, la Origins and Habitability Lab din cadrul JPL într-o simulare de anul trecut.

Oamenii de știință doresc să răspundă la o întrebare foarte interesantă: „Viața timpurie de pe Pământ a creat energie cu aceleași reacții chimice folosite de organismele vii de astăzi?”, se arată într-o postare recentă de pe blogul JPL.

Ce reacții chimice au dus la formarea vieții pe Pământ?

Una dintre cele mai mari provocări în studierea acestor procese timpurii pentru formarea vieții este simularea unei atmosfere care este complet lipsită de oxigen. Elementul nu a existat în cantități mari în atmosfera noastră până când au apărut forme de viață capabile să-l producă în cantități mari.

Eliminarea tuturor urmelor de oxigen pentru un experiment este complicată și necesită echipamente specializate, cum ar fi o cutie etanșă și filtre care pot prinde orice atom de oxigen care ar fi putut scăpa, notează Futurism.

„Știința se bazează pe repetiție. Vrem să facem experimente din nou și din nou, iar acest lucru este greu de făcut atunci când trebuie să petreci atât de mult timp asigurându-te că nici măcar puțin oxigen nu s-a strecurat în eprubetă”, a spus cercetătoarea Laurie Barge, de la JPL, care co-conduce Origins and Habitability Lab.

O mai bună înțelegere a potențialelor forme de viață de pe alte planete

O altă modalitate de a studia aceste procese timpurii este de a examina alte planete sau luni care sunt alcătuite din aceleași materiale din care era alcătuit Pământul cu miliarde de ani în urmă.

„Ar fi foarte interesant să validăm și să verificăm unele dintre rezultatele noastre de laborator față de rezultatele de pe alte planete”, a spus Jessica Weber, care conduce cercetarea metabolismului la Origins and Habitability Lab.

„Găsirea unui astfel de mediu ne-ar ajuta să recreăm mai bine Pământul timpuriu în experimentele noastre de laborator”, a adăugat ea, „și asta ne-ar apropia de răspunsul la unele dintre acele întrebări mari despre viața de pe propria noastră planetă și, potențial, de pe altele”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un triplet rar de quasari formează cel mai masiv obiect din Univers

Proteinele antice oferă noi indicii despre originea vieții pe Pământ. „Universul pare să iubească aminoacizii”

O stea mai tânără decât omenirea, găsită în apropiere de gaura neagră din centrul Căii Lactee

Johannes Kepler, un titan al astronomiei. „Acolo, în strălucitoarea căldură a Soarelui, nu se poate să nu vieţuiască un suflet măreţ”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase