Home » Știință » Lansarea pentru prima rachetă printată 3D a fost amânată din nou

Lansarea pentru prima rachetă printată 3D a fost amânată din nou

Lansarea pentru prima rachetă printată 3D a fost amânată din nou
Credit foto: Relativity Space
Publicat: 11.03.2023

Compania Relativity Space a confirmat o nouă încercare de lansare pentru Terran 1, prima rachetă printată 3D. Vehiculul spațial era așteptat să decoleze sâmbătă, 11 martie 2023, între orele 20:00 și 23:00 (ora României), de la Cape Canaveral, Florida, SUA.

UPDATE ORA 23:00 Racheta Terran 1 nu a fost lansată nici de această dată. Relativity Space a transmis că vehiculul este în stare bună, însă cauzele pentru amânarea de astăzi urmează a fi anunțate.

Relativity Space a încercat lansarea rachetei Terran 1 în urmă cu doar câteva zile, în data de 8 martie, însă decolarea a fost anulată în ultimul moment.

Nu a fost confirmată o cauză exactă, reprezentanții companiei spunând doar că au existat probleme cu nivelurile de oxigen și temperatura la una dintre treptele rachetei.

Urmărește a doua încercare de lansare pentru prima rachetă printată 3D:

Lansarea rachetei, numită GLHF (Good Luck, Have Fun), va avea loc la Complexul de Lansare 16 de la Cape Canaveral și va putea fi urmărită în direct.

O rachetă cu 85% din masă printată 3D

Racheta Terran 1 are o înălțime de 35 metri, fiind una dintre cele mai mici rachete orbitale din industrie, iar 85% din masa sa este printată 3D. Racheta a fost concepută pentru a transporta 1.250 kilograme pe orbita Pământului, iar compania va impune un preț de 12 milioane de dolari per zbor.

Prin comparație, racheta Falcon 9 a companiei SpaceX poate transporta peste 22.000 de kilograme pe orbită și costă în jur de 67 milioane de dolari per zbor.

La fel ca restul structurii, toate motoarele Relativity sunt printate 3D în întregime și folosesc oxigen lichid (LOX) și gaz natural lichefiat (LNG), care nu sunt doar cele mai optime soluții pentru propulsia rachetelor, dar și cele mai bune pentru reutilizare, precum și cel mai ușor mod de a efectua tranziția la metan pe planeta Marte.

Relativity Space a sărit peste ultimul test și trece direct la lansare

Terran 1 este o rachetă „de sacrificiu”, iar pentru primul său zbor în spațiu nu va transporta nimic. Dacă racheta va ajunge în spațiu, testul va fi considerat un succes. Compania a ales să sară peste ultimul test programat pentru rachetă, în care motoarele rachetei ar fi fost pornite în timp ce vehiculul era fixat la sol, și să treacă direct la lansare.

Prin omiterea acestui test, „noi acceptăm posibilitatea crescută pentru anularea primei încercări de lansare, dar dacă toate sistemele funcționează normal, am prefera să lansăm în timpul următoarei operațiuni decât să continuăm să uzăm vehiculul prin testare la sol”, a declarat un reprezentant al companiei, citat de NewScientist.

Terran 1, un prototip pentru o rachetă mai mare

Scopul declarat al Relativity Space este facilitarea unei societăți industriale pe Marte, iar racheta Terran 1 este mult prea mică pentru a ajunge acolo. Deși a fost construită pentru a lansa sateliți mici pe orbit, racheta a fost gândită ca un prototip pentru racheta Terran R a companiei, de 66 metri înălțime, pe care compania intenționează să o lanseze în 2024.

Terran R va fi o rachetă complet reutilizabilă, în mare parte printată 3D, și capabilă să transporte 20.000 de kilograme pe orbită. În afara faptului că va trimite sateliți mai mari pe orbita planetei noastre, Terran R „va oferi clienților un cargobot spațial capabil de misiuni între Pământ, Lună și Marte”, a transmis Relativity Space.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Relativity Space a decis să anuleze lansarea primei rachete printate 3D

Japonia, forțată să-și distrugă racheta H3 într-o lansare eșuată

NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte în doar 45 de zile

Racheta SLS de la NASA a decolat în ciuda stricăciunilor produse de uraganul Nicole

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase