Home » Știință » Relativity Space a decis să anuleze lansarea primei rachete printate 3D

Relativity Space a decis să anuleze lansarea primei rachete printate 3D

Relativity Space a decis să anuleze lansarea primei rachete printate 3D
Credit foto: Relativity Space
Publicat: 08.03.2023

Prima rachetă printată 3D, Terran 1, construită de compania aerospațială americană Relativity Space, era așteptată să decoleze de la Cape Canaveral, Florida, SUA, miercuri, 8 martie 2023.

UPDATE ORA 22:30 Lansarea primei rachete printate 3D, programată pentru miercuri, 8 martie 2023, a fost anulată. O nouă dată de lansare nu a fost încă anunțată de compania Relativity Space.

„Atunci când folosești gaz natural lichefiat, metanul are nevoie de timp pentru a ajunge la concentrația potrivită. Tocmai de aceea, următoarea noastră încercare va avea loc peste câteva zile”, a transmis compania.

UPDATE ORA 21:58 A fost confirmată o nouă numărătoare inversă. Astfel, racheta Terran 1 ar trebui să decoleze la ora 22:45 (ora României). Decizia de amânare a fost luată pentru că una dintre treptele rachetei avea o temperatură a oxigenului peste limită.

UPDATE ORA 21:50 „Am anulat și analizăm opțiuni de reciclare” este mesajul apărut pe ecran în acest moment. Reprezentanții Relativity Space nu au confirmat deocamdată dacă lansarea va continua sau dacă a fost anulată.

UPDATE ORA 21:39 Numărătoarea inversă a fost suspendată la T – 00:01:09. Ar fi apărut o problemă.

UPDATE ORA 20:45 Lansarea rachetei Terran 1 a fost amânată pentru ora 21:40 (ora României).

„Terran 1 va fi cel mai mare obiect printat 3D care să încerce zborul orbital”, a transmis Relativity Space într-un comunicat.

Lansarea primei rachete printate 3D din lume este programată pentru ora 21:00 (ora României), însă transmisiunea în direct a evenimentului a început la ora 19:25.

Racheta Terran 1, pregătită de lansare la Cape Canaveral. Credit foto: Relativity Space

Racheta are o înălțime de 35 metri, astfel că este una dintre cele mai mici rachete orbitale din industrie, iar 85% din masa sa este printată 3D. Racheta a fost concepută pentru a transporta 1.250 kilograme pe orbita Pământului, iar compania va impune un preț de 12 milioane de dolari per zbor. Prin comparație, racheta Falcon 9 a companiei SpaceX poate transporta peste 22.000 de kilograme pe orbită și costă în jur de 67 milioane de dolari per zbor.

Terran 1 este o rachetă „de sacrificiu”

Terran 1 este o rachetă „de sacrificiu”, iar pentru zborul spațial din 8 martie 2023 nu va transporta nimic. Dacă racheta va ajunge în spațiu, testul va fi considerat un succes. Compania a ales să sară peste ultimul test programat pentru rachetă, în care motoarele rachetei ar fi fost pornite în timp ce vehiculul era fixat la sol, și să treacă direct la lansare.

Prin omiterea acestui test, „noi acceptăm posibilitatea crescută pentru anularea primei încercări de lansare, dar dacă toate sistemele funcționează normal, am prefera să lansăm în timpul următoarei operațiuni decât să continuăm să uzăm vehiculul prin testare la sol”, a declarat un reprezentant al companiei, citat de NewScientist.

Racheta și motoarele au trecut testele cu brio

Așadar, racheta și fiecare dintre motoarele sale au trecut cu brio de o serie de teste, iar încă unul ar putea cauza mai mult rău decât bine.

Scopul declarat al Relativity Space este facilitarea unei societăți industriale pe Marte, iar racheta Terran 1 este mult prea mică pentru a ajunge acolo. Deși a fost construită pentru a lansa sateliți mici pe orbit, racheta a fost gândită ca un prototip pentru racheta Terran R a companiei, de 66 metri înălțime, pe care compania intenționează să o lanseze în 2024.

„Terran 1 este deschizătorul nostru de drumuri”

Terran R va fi o rachetă complet reutilizabilă, în mare parte printată 3D, și capabilă să transporte 20.000 de kilograme pe orbită. În afara faptului că va trimite sateliți mai mari pe orbita planetei noastre, Terran R „va oferi clienților un cargobot spațial capabil de misiuni între Pământ, Lună și Marte”, potrivit companiei.

„Acesta este vehiculul de care au nevoie clienții. Terran 1 este deschizătorul nostru de drumuri, platforma de dezvoltare pentru a ajunge la Terran R”, a mai transmis compania americană.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Japonia, forțată să-și distrugă racheta H3 într-o lansare eșuată

Coreea de Nord are mai multe rachete balistice intercontinentale ca niciodată

NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte în doar 45 de zile

Reușită pentru Artemis I! NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase