Home » Știință » O substanță folosită la curățătorii ar putea fi o cauză majoră pentru Parkinson

O substanță folosită la curățătorii ar putea fi o cauză majoră pentru Parkinson

O substanță folosită la curățătorii ar putea fi o cauză majoră pentru Parkinson
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2023

Substanța chimică tricloretilenă (TCE), folosită cândva pe scară largă în orice domeniu, de la producerea cafelei fără cofeină la mașinile de scris, a fost anunțată într-un nou studiu ca fiind o potențială cauză semnificativă în mai multe cazuri de boală Parkinson.

După ce a fost deja asociată cu un risc crescut de cancer și de avorturi spontane, TCE nu mai este utilizată la fel de mult ca înainte. Cercetătorii care au realizat studiul spun că rolul său în boala Parkinson a fost mult timp ignorat.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Parkinson’s Disease.

„TCE este o moleculă simplă, cu șase atomi, care poate să decofeinizeze cafeaua, să degreseze piesele metalice și să usuce hainele. Această substanță chimică incoloră a fost asociată pentru prima dată cu Parkinson în 1969”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, conform Science Alert.

Timpul dintre expunere și debutul bolii poate fi de zeci de ani

În timp ce utilizarea TCE este acum mult mai restricționată în UE și în unele state americane, la nivel global, aceasta continuă să fie solicitată, în special de către China. Cercetătorii susțin că până și în zonele în care substanța chimică este interzisă, suntem în continuare expuși din cauza contaminării continue a apei și a solului.

Apoi, există legătura cu Parkinson. Cercetătorii indică mai multe studii anterioare, inclusiv unul care a implicat trei muncitori din uzine industriale și unul care a implicat un mecanic auto. Într-un studiu efectuat în 2011 pe 198 de gemeni, cei expuși la TCE au avut de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta Parkinson.

În ciuda acestor studii și a altor cercetări care arată efectele nocive ale TCE asupra animalelor, natura exactă a relației nu a fost încă confirmată.

„Timpul dintre expunere și debutul bolii poate fi de zeci de ani. Indivizii, dacă au fost conștienți de expunerea lor la substanța chimică este possibil să fi uitat de mult timp despre aceasta. Cei care au lucrat cu solventul sau care au locuit în apropierea unui sit contaminat pot să își fi schimbat locul de muncă sau să se fi mutat, ceea ce face ca evaluarea retrospectivă a potențialelor grupuri să fie dificilă”, au scris cercetătorii.

Numărul persoanelor cu Parkinson a crescut de peste două ori în ultimele trei decenii

Echipa din spatele noului studiu dorește acum interzicerea completă a TCE și a percloroetilenei (PCE), care este strâns legată de acesta, precum și decontaminarea siturilor în care se știe că în trecut a existat o expunere la TCE.

Mai mult, cercetătorii doresc o investigație mai detaliată și mai amănunțită a legăturii dintre TCE și boala Parkinson.

„Numărul persoanelor cu boala Parkinson a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani și, în absența unor schimbări, se va dubla din nou până în 2040”, au precizat cercetătorii.

Vă mai recomandăm și: 

Chimicalele eterne din apă vor putea fi descompuse rapid prin intermediul unei noi metode

Consumul excesiv de alcool ar putea fi redus cu o pastilă pentru boli de piele

Care sunt cauzele genetice ale bolii Parkinson? Cercetătorii se apropie de un răspuns

Celulele retiniene crescute în laborator, care ar putea trata unele boli oculare, testate în curând pe oameni

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase