Home » Știință » Consumul excesiv de alcool ar putea fi redus cu o pastilă pentru boli de piele

Consumul excesiv de alcool ar putea fi redus cu o pastilă pentru boli de piele

Publicat: 26.02.2023

Cercetătorii de la Oregon Health & Science University (OHSU), din SUA, și de la alte instituții din întreaga țară au identificat o pastilă folosită pentru a trata o boală comună a pielii ca fiind un tratament „incredibil de promițător” pentru consumul excesiv de alcool.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Investigation.

În medie, persoanele care au primit medicamentul, numit apremilast, și-au redus consumul excesiv de alcool cu mai mult de 50%, de la cinci băuturi pe zi la două.

Medicamentul care ar putea reduce băutul în exces

„Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus dr. Angela Ozburn, profesoară asociată de neuroștiință comportamentală la Școala de Medicină din cadrul OHSU, biolog de cercetare la Portland VA Health Care System și coautoare principală a studiului.

Dr. Kolter Grigsby, bursier postdoctoral în laboratorul Ozburn de la OHSU, este autor principal al lucrării.

Începând cu 2015, Ozburn și colaboratorii au căutat într-o bază de date genetică compuși care ar putea contracara expresia genelor cunoscute a fi legate de consumul de alcool. Apremilast, un medicament antiinflamator aprobat de FDA și folosit pentru a trata psoriazisul și artrita psoriazică, părea a fi un candidat promițător, notează Medical Xpress.

Apoi l-au testat pe două modele animale unice care aveau un risc genetic de consum excesiv de alcool, precum și pe alte tulpini de șoareci, în laboratoare din toată țara. În fiecare caz, apremilast a redus consumul de alcool într-o varietate de modele predispuse la un consum ușor până la intens.

Cercetătorii au descoperit că apremilast a declanșat o creștere a activității în nucleul accumbens, regiunea creierului implicată în controlul consumului de alcool.

Ce rezultate a avut medicamentul în studiile clinice?

Cercetătorii de la Scripps Research Institute din La Jolla, California, au testat apoi apremilast pe oameni.

Echipa Scripps a efectuat un studiu clinic dublu-orb, controlat cu placebo, care a implicat 51 de persoane care au fost evaluate pe parcursul a 11 zile de tratament.

„Dimensiunea mare a efectului apremilast asupra reducerii consumului de alcool, combinată cu tolerabilitatea bună a participanților la medicament, sugerează că acesta este un candidat excelent pentru o evaluare ulterioară ca tratament nou pentru persoanele cu tulburare de consum de alcool”, a spus dr. Barbara Mason, Ph.D., profesoară în Departamentul de Medicină Moleculară de la Scripps și coautoare a studiului.

Studiul clinic a implicat persoane cu tulburare de consum de alcool care nu căutau nicio formă de tratament, iar Mason prezice că apremilast poate fi și mai eficient în rândul persoanelor care sunt motivate să-și reducă consumul.

Tratamentul ar putea rezolva problema cu unele dependențe

„Este imperativ ca mai multe studii clinice să fie făcute pe oameni care caută tratament. În acest studiu, am văzut că apremilast a funcționat la șoareci. A funcționat în diferite laboratoare și a funcționat la oameni. Acest lucru este incredibil de promițător pentru tratamentul dependenței în general”, a spus Ozburn.

Se estimează că 95.000 de oameni din Statele Unite mor în fiecare an din cauza problemelor legate de alcool, potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism.

În prezent, există trei medicamente aprobate pentru tratarea tulburării de consum de alcool în Statele Unite: Antabuse, care produce o sensibilitate acută asemănătoare cu mahmureala atunci când se consumă alcool; acamprosat, un medicament despre care se crede că stabilizează semnalul chimic din creier care este asociat cu recidiva; și naltrexona, un medicament care blochează efectele euforice atât ale alcoolului, cât și ale opioidelor.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. De ce este sângele roșu?

Izolarea socială și singurătatea cresc riscul apariției bolilor de inimă

Ce secrete ascunde saliva? Un lichid omniprezent, dar prea puțin înțeles

O nouă legătură între izolarea socială și riscul de demență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase