Home » Știință » Test de cultură generală. Ce viteză are strănutul?

Test de cultură generală. Ce viteză are strănutul?

Publicat: 14.04.2023

Cu toții știm că nu ar trebui să strănutăm îndreptați direct către altă persoană și că ar trebui să ne acoperim nasul și gura. Dar de ce? Ce viteză are strănutul și cât de departe poate ajunge acesta?

Un strănut poate parcurge aproximativ 8 metri, în funcție de temperatură și umiditate, de dimensiunea picăturilor expulzate și de capacitatea pulmonară a persoanei care strănută.

Mediile mai calde și mai umede pot ajuta picăturile respiratorii să rămână suspendate în aer pentru mai mult timp. Picăturile mai mici pot rămâne, de asemenea, în aer pentru perioade mai lungi, în timp ce picăturile mari cad mai repede pe pământ după un strănut.

Ce viteză are strănutul?

Lydia Bourouiba, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) a folosit înregistrări de mare viteză pentru a studia distanța parcursă de particulele de strănut. Ea a descoperit că norul de gaz fierbinte și umed produs de un strănut ajută particulele respiratorii expulzate să evite evaporarea mai mult timp și că fluxul de aer sau sistemele de ventilație din cameră pot crește distanța parcursă de strănut.

Turbulența dintr-un nor de gaz expulzat poate și ea să influențeze distanța pe care o va parcurge strănutul.

Ce viteză are strănutul? În anii 1950, biologul William Firth Wells a raportat că cel mai rapid strănut se putea mișca cu până la 160 de kilometri pe oră, dar cercetările recente au descoperit că numărul era destul de exagerat.

Julian Tang, de la Laboratorul Provincial de Sănătate Publică din Alberta din Canada a folosit piper negru pentru a-i face pe voluntari să strănute și a urmărit viteza cu ajutorul imaginilor termice. El a descoperit că strănutul parcurgea aproximativ 5 metri pe secundă, conform New Scientist.

Evitați să strănutați spre o altă persoană!

Totuși, este dificil să te îndepărtezi la timp din calea cuiva care strănută în apropierea ta pentru a evita să fii cuprins de norul de particule pe care le-ar putea trimite către tine.

Cel mai bun mod de a evita strănutul pe altcineva este să vă acoperiți nasul și gura cu brațul sau mâinile sau să purtați o mască. Și pentru a opri răspândirea oricăror germeni pe care îi puteți întâlni, asigurați-vă că vă spălați mâinile cu apă și săpun sau folosiți dezinfectant pentru mâini.

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul îmbătrânește cu unul sau doi ani chiar și după o singură noapte nedormită

De ce știința nu a reușit nici până astăzi să creeze o inimă artificială?

Aspirina ar putea reduce cancerul ovarian pentru persoanele cu risc genetic ridicat

Secretele unei vieți mai bune și mai sănătoase, dezvăluite de noi cercetări

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase