Home » Știință » O „gaură” cât 30 de Pământuri s-a format pe suprafața Soarelui

O „gaură” cât 30 de Pământuri s-a format pe suprafața Soarelui

O „gaură” cât 30 de Pământuri s-a format pe suprafața Soarelui
Credit foto: NASA/Solar Dynamics Observatory
Publicat: 23.03.2023

Cerul de deasupra celor mai nordice state ale SUA ar putea fi înfrumusețat de aurore boreale uimitoare, produse de o imensă „gaură” din Soare.

Aurora boreala ar putea apărea pe cerul din Washington până în New York, luminând noaptea în culori spectaculoase, deoarece un flux de particule încărcate electric numit „vânt solar” lovește polii și reacționează cu moleculele din atmosferă.

Aurorele boreale sunt de obicei vizibile doar aproape de Cercul Arctic, dar o prognoză de la Space Weather Prediction Center arată că acestea ar putea apărea mai spre sud din cauza vântului solar puternic.

Începând de miercuri (22 martie) dimineață, prognoza a prezis pentru vineri (24 martie) un „indice Kp” de 6. Aceasta este o măsurătoare pentru puterea aurorelor boreale, menționează Science Alert.

Aceste vânturi solare vin dintr-o uriașă „gaură” din Soare.

Ce este această „gaură” din Soare, de fapt?

Pata întunecată gigantică nu este o gaură propriu-zisă. Mai degrabă, este o zonă din stratul exterior ultra-fierbinte al atmosferei Soarelui (corona) care are o temperatură mai rece decât împrejurimile sale și, prin urmare, nu strălucește la fel de tare.

Acesta este foarte mare: are dimensiunea a aproximativ 20-30 de Pământuri puse cap la cap, a declarat anterior Alex Young, director asociat pentru știință la Heliophysics Science Division din cadrul NASA Goddard.

Pe măsură ce acea gaură uriașă s-a răspândit pe coroană, a aruncat vânturi solare puternice, de mare viteză, în spațiu, în direcția Pământului. Aceste vânturi nu reprezintă o amenințare, deoarece atmosfera ne protejează și nu sunt suficient de puternice pentru a provoca întreruperi larg răspândite de radio sau de curent, așa cum au făcut-o unele furtuni solare puternice în trecut.

Este periculoasă această furtună geomagnetică?

Din cauza erupției de particule solare care se apropie, Space Weather Prediction Center a emis pentru vineri o atenționare cu privire la o furtună geomagnetică moderată.

Acesta este haosul câmpului magnetic care apare atunci când acele particule de mare viteză lovesc Pământul. Câmpul magnetic al planetei noastre le direcționează către Polul Nord și Sud, unde acestea declanșează o strălucire frumoasă, eterică. Furtunile geomagnetice mai puternice pot interfera cu GPS-ul, radioul și rețelele electrice.

Dar furtunile geomagnetice moderate sunt mai degrabă inofensive. Acestea au condus anterior aurorele boreale mai în sud, până la New York și Idaho.

Vă recomandăm să citiți și:

Două dintre lunile lui Uranus ar putea susține oceane active

Oamenii de știință au descoperit ARN și vitamina B3 în praful asteroidului Ryugu

Un instrument NASA, care va ajunge pe satelitul Titan, ar putea dezvălui chimia care stă la baza vieții

O animație halucinantă dezvăluie cum ar arăta Universul dacă am putea vedea razele gamma

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase