Home » Știință » Test de cultură generală. Cât aer putem ține în plămâni?

Test de cultură generală. Cât aer putem ține în plămâni?

Test de cultură generală. Cât aer putem ține în plămâni?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.04.2023

Cantitatea maximă de aer pe care o pot reține plămânii – capacitatea pulmonară totală – este de aproximativ 6 litri. Asta înseamnă aproximativ trei sticle mari de suc.

Plămânii se maturizează până la vârsta de 20-25 de ani. După aproximativ 35 de ani, este normal ca funcția pulmonară să scadă treptat pe măsură ce îmbătrâniți. Acest lucru poate face ca respirația să fie ușor mai dificilă.

Există mai multe schimbări naturale ale corpului care se produc pe măsură ce îmbătrâniți și care pot cauza o scădere a capacității pulmonare.

Mușchii precum diafragma pot deveni mai slabi. Țesutul pulmonar care ajută la menținerea căilor respiratorii deschise își poate pierde din elasticitate, ceea ce înseamnă că, de fapt, căile respiratorii pot deveni puțin mai mici.

Plămânii se maturizează până la vârsta de 20-25 de ani

De asemenea, oasele cutiei toracice se pot schimba și pot deveni mai mici, ceea ce lasă mai puțin spațiu pentru ca plămânii tăi să se extindă.

O scădere a funcției pulmonare este o parte normală a procesului de îmbătrânire, dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a rămâne cât mai sănătos posibil.

Să rămâneți activi, să evitați fumul de tutun sunt doar câteva dintre modalitățile prin care vă puteți proteja și chiar întări plămânii.

Urmând toate aceste sfaturi simple vă va ajuta să continuați să respirați bine pe tot parcursul vieții.

Cum se măsoară capacitatea pulmonară?

Spirometria este un test de diagnosticare care oferă diferite măsurători ale capacității pulmonare. Adesea folosite pentru a diagnostica tulburarea pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau astmul, rezultatele spirometriei sunt, de asemenea, folosite pentru a vedea dacă respirația s-a îmbunătățit după tratamentul pentru o afecțiune pulmonară.

Câteva exemple de măsurători spirometrice sunt: Capacitatea vitală forțată: cantitatea maximă de aer pe care o puteți expira cu forța din plămâni după ce ați inspirat complet. Este de aproximativ 80 la sută din capacitatea totală, sau 4,8 litri, deoarece o parte din aer rămâne în plămâni după ce expirați.

Capacitatea vitală forțată poate scădea cu aproximativ 0,2 litri pe deceniu, chiar și în cazul persoanelor sănătoase care nu au fumat niciodată.

Volumul expirator forțat (VEF1): cantitatea de aer pe care o puteți expira cu forță în 1 secundă. FEV1 scade cu 1 până la 2 procente pe an după vârsta de aproximativ 25 de ani, ceea ce poate părea puțin, dar se adună pe parcursul unei vieți, scrie Lung.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Consumul de canabis poate dăuna plămânilor mai mult decât tutunul

Particule toxice de poluare a aerului, găsite în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Donatorul universal de plămâni, un nou motiv de speranță pentru bolnavi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase