Home » Știință » Donatorul universal de plămâni, un nou motiv de speranță pentru bolnavi

Donatorul universal de plămâni, un nou motiv de speranță pentru bolnavi

Donatorul universal de plămâni, un nou motiv de speranță pentru bolnavi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.02.2022

Un nou proiect a arătat că ar putea fi posibilă crearea de organe de donator universal care pot fi acceptate de către persoanele care primesc transplanturi de la orice grupă de sânge.

Cercetarea se află încă la început și este considerată doar un studiu de validare a conceptului, dar ar putea deschide calea spre reducerea listelor de așteptare pentru organele de donator atât de necesare, indică lucrarea publicată în revista Science Translational Medicine.

Grupa sanguină are legătură cu antigenii care se găsesc pe suprafața globulelor roșii: sângele de tip A are antigenul A, sângele de tip B are antigenul B, sângele AB are ambii antigeni, iar sângele 0 nu are niciunul. Antigenele pot declanșa un răspuns imunitar dacă sunt străine organismului nostru.

În afară de persoanele cu grupa de sânge AB pozitiv – cunoscute sub numele de „primitor universal” – puteți primi sânge doar de la donatori cu aceeași grupă de sânge ca și a dumneavoastră sau cu grupa 0, care este universală.

Pacienții cu grupa 0, risc cu 20% mai mare de a muri în timp ce așteaptă un organ

Acești antigeni se găsesc și pe suprafețele vaselor de sânge din organele noastre, ceea ce înseamnă că medicii trebuie, de asemenea, să potrivească corect organele donatorilor cu cele ale primitorilor. Dacă un pacient cu sânge de tip A primește un organ de la un tip B, de exemplu, atunci există o șansă mult mai mare ca transplantul să fie respins.

„Acest lucru se traduce în mortalitate. Pacienții care au grupa 0 și care au nevoie de un transplant de plămâni au un risc cu 20% mai mare de a muri în timp ce așteaptă ca un organ compatibil să devină disponibil”, a declarat Dr. Aizhou Wang, autorul studiului.

În încercarea de a depăși acest obstacol, oamenii de știință de la University Health Network din Canada au adăugat un element suplimentar la sistemul de perfuzie pulmonară Ex Vivo utilizat pentru a pompa fluide nutritive prin organe, permițându-le acestora să fie încălzite la temperatura corpului și să fie gata pentru transplant.

Realizarea ar reduce timpii de așteptare pentru transplanturi și ar salva vieți

Echipa a pompat în lichidul de perfuzie un plămân de la un donator de tip A plin de enzime (provenite din intestinul uman), care au ajutat la eliminarea antigenelor A de pe suprafața organului, transformându-l într-un plămân de tip o. Apoi au trecut sânge de tip o prin plămân. În mod normal, acest tip de sânge ar reacționa prost la un organ provenit de la un donator de sânge de tip A, dar studiul lor pare să arate că a fost bine tolerat, fără semne de respingere, scrie IFL Science.

Cercetătorii consideră că acesta este un pas promițător către organe de la donatori universali, o realizare care ar putea reduce semnificativ timpii de așteptare pentru transplanturi și ar putea salva vieți. Niciuna dintre lucrările lor nu a fost încă testată pe oameni sau pe alte animale, dar echipa speră să lanseze un studiu clinic în următoarele luni.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Numărul copiilor internați a crescut de patru ori în valul Omicron

Test de coagulare a sângelui cu ajutorul unui smartphone. Cum funcționează noua invenție?

Sângele vaccinaților, refuzat pentru operația unui copil. Autoritatea părintească, suspendată

Spațiul provoacă haos în sângele astronauților, iar NASA are chiar și un nume pentru asta

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase