Home » Știință » Consumul de canabis poate dăuna plămânilor mai mult decât tutunul

Consumul de canabis poate dăuna plămânilor mai mult decât tutunul

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.11.2022

Consumul de canabis poate dăuna mai mult plămânilor și căilor respiratorii ale unui fumător decât tutunul, potrivit unui studiu canadian, publicat recent în jurnalul Radiology.

Cercetătorii de la Universitatea Ottawa și de la Spitalul din Ottawa s-au uitat la o serie de scanări cu raze X ale plămânilor de la peste 50 de fumători de canabis, peste 50 de nefumători și mai bine de 30 de persoane care au fumat doar tutun între 2005 și 2020.

Oamenii de știință au descoperit în rândul fumătorilor de canabis niveluri mai ridicate ale căilor respiratorii inflamate și au detectat prezența emfizemului – o boală pulmonară cronică – comparativ cu nivelurile fumătorilor de tutun sau ale nefumătorilor, potrivit Science Alert.

De ce are consumul de marijuana efecte puternice asupra sănătății fumătorilor?

„Consumul de marijuana este în creștere și există o percepție publică potrivit căreia marijuana este sigură sau că, în orice caz, este mai sigură decât țigările cu tutun. Dar studiul ridică îngrijorări că acest lucru nu este adevărat”, a spus Giselle Revah, pentru AFP, un radiolog de la Spitalul din Ottawa, acolo unde s-a realizat cercetarea.

Revaha spus că diferențele privind nivelurile de inflamare și apariția a unor boli pulmonare printre fumătorii de canabis versus fumătorii de tutun poate fi asociată cu diferitele moduri în care drogurile sunt consumate.

„Marijuana este fumată nefiltrată, în timp ce tutunul este, de obicei, filtrat. Atunci când fumezi marijuana nefiltrată, mai multe particule ajung la căile respiratorii, acestea se depun acolo și le irită”, a explicat radiologul.

Revah a adăugat că, „oamenii trag în mod obișnuit fumuri mai mari și le țin în plămâni mai mult timp în cazul canabisului, fapt ce poate duce la o traumă mai mare”.

Consumul de canabis, legalizat în unele state ale lumii

În ciuda acestor posibile explicații, autorii studiului au punctat că, plămânii scanați ai unora dintre fumătorii de canabis, care au consumat, totodată, și tutun, au indicat rezultate neclare, fiind necesare cercetări suplimentare.

Canada a legalizat consumul de canabis în scop recreativ în 2018.

De asemenea, consumul de canabis este legal pentru uz recreațional în Uruguay și Mexic, printre alte țări, și în multe state americane, în timp ce alte câteva țări și teritorii au dezincriminat recent posesia drogului sau l-au aprobat pentru uz medicinal.

Vă mai recomandăm și:

Thailanda, prima țară asiatică care a legalizat cultivarea și consumul de marijuana

Legalizarea canabisului a dus la scăderea consumului de alcool, analgezice și țigări

Riscul de depresie și schizofrenie ar putea crește din cauza fumatului

Vești proaste pentru fumători! Țigările dublează riscul de apariție a insuficienței cardiace

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase