Home » Știință » Webb a spulberat orice speranță ca exoplaneta TRAPPIST-1b să fie locuibilă

Webb a spulberat orice speranță ca exoplaneta TRAPPIST-1b să fie locuibilă

Webb a spulberat orice speranță ca exoplaneta TRAPPIST-1b să fie locuibilă
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 29.03.2023

Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a examinat exoplaneta TRAPPIST-1b din apropiere, în speranța de a detecta o atmosferă, însă, din păcate, se pare că nu a găsit niciuna. Deși TRAPPIST-1b nu a îndeplinit niciodată condițiile unei planete locuibile, absența unei atmosfere poate fi un semn rău pentru vecinii săi mai temperați și pentru alte planete care orbitează în apropierea unor stele reci și cu masă redusă.

Probabil cel mai interesant sistem planetar descoperit până acum, în afară de al nostru, TRAPPIST-1 nu numai că este format din șapte planete stâncoase cu mase nu foarte diferite de cea a Pământului, dar trei sau patru (TRAPPIST-1e, f, and g) se află în zona locuibilă a stelei. La doar 41 de ani-lumină de Pământ, sistemul este suficient de aproape ca să fie studiat cu ușurință și, în plus, planetele tranzitează steaua văzută din poziția noastră, conform IFL Science.

Tranzitul este motivul pentru care astronomii au descoperit planetele. De asemenea, tranzitul înseamnă că, dacă unele dintre planete au atmosferă, avem șansa de a observa efectele atunci când o plantă trece prin fața sau prin spatele stelei. Astronomii au raportat că, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în timpul unei eclipse secundare a lui TRAPPIST-1b, ceea ce face probabil ca planeta să aibă o atmosferă puțin detectabilă.

Studiul este publicat în revista Nature.

Absența unei atmosfere planetare pe TRAPPIST-1b

Anterior, se spera la o atmosferă densă pe TRAPPIST-1b. Deși raza aparentă a planetei este cu 20% mai mare decât cea a Pământului, masa este aproape identică. Un strat gros de nori, asemănător cu cel de pe Venus, ar putea explica acest lucru.

O modalitate de a detecta atmosferele din jurul planetelor îndepărtate este de a căuta schimbări în lumina stelară atunci când acestea trec prin fața stelei lor părintești. Lumina va deveni mai slabă, deoarece planeta însăși blochează o parte din ea. O altă parte din ceea ce vedem ar putea interacționa cu gazele din atmosferă, creând o scădere temporară în spectrele care corespund gazelor prezente acolo.

Autorii au observat că  planeta aflată cel mai în centrul sistemului ar trebui să fie atât de fierbinte, încât Telescopul Webb ar trebui să colecteze o cantitate substanțială de radiații infraroșii de la ea. Cu toate acestea, tot ceea ce am putea detecta ar fi radiația înghițită emisă direct de TRAPPIST-1 însăși.

„Cea mai simplă interpretare este că nu există atmosferă planetară”

Atunci când planeta trece prin spatele stelei, ceea ce se numește eclipsă secundară, radiația pe care o reflectă este ascunsă. Observarea scăderii emisiilor totale le-a permis lui Greene și colegilor să calculeze contribuția planetei. Aceștia au concluzionat că există puține semne de redistribuire a căldurii dinspre partea de zi permanentă a planetei către emisfera sa de noapte.

„Cea mai simplă interpretare este că nu există atmosferă planetară care să redistribuie radiația de la steaua gazdă și nici o absorbție atmosferică detectabilă de dioxid de carbon (CO2) sau alte specii”, au scris autorii.

TRAPPIST 1 emite doar o miime din lumina Soarelui

TRAPPIST 1 este o stea foarte slabă, care emite doar aproximativ o miime din lumina Soarelui. Cu toate acestea, planeta TRAPPIST- 1b este atât de aproape, având nevoie de doar 1,5 zile pentru a orbita, încât primește de patru ori mai multe radiații decât Pământul. Nu se știe încă dacă TRAPPIST-1b nu are atmosferă. La o vârstă de 7,6 miliarde de ani a avut timp să o piardă.

Astrobiologii se tem că tendința piticelor roșii de a avea erupții puternice ar putea să elimine atmosfera de pe planetele din zonele lor locuibile, eliminând majoritatea locurilor potențiale pentru viață din galaxie și aproape toate cele aflate la mai puțin de zece ani-lumină de Pământ. Cu toate acestea, unii cercetători susțin contrariul.

Fiind chiar mai aproape de zona locuibilă, TRAPPIST-1b ar fi și mai vulnerabilă la o astfel de pierdere atmosferică, așa că absența atmosferei nu exclude perspectivele fraților săi, dar nu este un semn bun.

Vă mai recomandăm și: 

Cea mai „pufoasă” exoplanetă descoperită până acum pe orbita unei stele pitice roșii

Multe planete ar putea avea atmosfere bogate în heliu, potrivit unui studiu

Cercetătorii cred că au găsit două exoplanete cu mai multă apă decât rocă

Webb a detectat apă în atmosfera turbulentă a unei planete din afara Sistemului Solar

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase