Home » Știință » Telescoapele spațiale chinezești au măsurat cea mai strălucitoare explozie de raze gamma detectată vreodată

Telescoapele spațiale chinezești au măsurat cea mai strălucitoare explozie de raze gamma detectată vreodată

Credit foto: IHEP/HXMT&GECAM Team via EurekAlert
Publicat: 30.03.2023

Institutul de Fizică a Energiilor Înalte (IHEP) al Academiei Chineze de Științe (CAS), împreună cu aproximativ 40 de instituții de cercetare din întreaga lume, a făcut publice cele mai recente descoperiri privind cea mai strălucitoare explozie de raze gamma (supranumită GRB 221009A) detectată vreodată de către om.

Cu ajutorul observațiilor unice realizate de două telescoape spațiale chinezești, anume Insight-HXMT și GECAM-C, oamenii de știință au reușit să măsoare cu exactitate cât de strălucitoare a fost și câtă energie a eliberat această explozie, ceea ce reprezintă cheia pentru înțelegerea acestui eveniment istoric.

Pentru această explozie istorică de raze gamma, o altă instalație terestră condusă de IHEP, și anume Large High Altitude Air Shower Observatory (LHAASO), a efectuat observații comune cu Insight-HXMT și telescoapele GECAM-C. LHAASO a făcut câteva prime descoperiri importante cu ajutorul cantității mari de date de observare a energiei foarte înalte, care vor fi raportate ulterior.

Fiind cel mai energetic fenomen de explozie din Univers, exploziile de raze gamma ar putea fi produse de colapsul nucleului unei stele masive, care durează de obicei mai mult de două secunde, sau de fuziunea a două stele compacte, cum ar fi stelele neutronice și găurile negre, care durează de obicei mai puțin de două secunde și care emit de obicei unde gravitaționale. GRB 221009A aparține primei categorii, scrie EurekAlert.

Cel mai energetic fenomen de explozie din Univers

Cu ajutorul telescoapelor spațiale Insight-HXMT și GECAM-C, o echipă internațională condusă de IHEP și formată din cercetători de la peste 30 de institute din China, SUA, Italia, Franța și Germania, a realizat măsurători precise ale emisiei prompte și ale primei perioade de remanență a acestei explozii fără precedent, în benzile de energie X și gamma.

La sosirea acestui GRB, GECAM-C a funcționat într-un mod special de observare care este capabil să înregistreze GRB-uri extrem de luminoase, la fel ca partea cea mai luminoasă a GRB 221009A, în timp ce multe alte telescoape spațiale au avut probleme în măsurarea unui eveniment atât de luminos.

„Pe baza datelor precise obținute de GECAM-C, am constatat că această explozie a stabilit noi recorduri atât în ceea ce privește luminozitatea observată, cât și energia izotropică-echivalentă a tuturor exploziilor detectate, ceea ce face ca această explozie să fie cu adevărat excepțională”, a declarat XIONG Shaolin, cercetător principal al GECAM-C, care a condus acest studiu, publicat în National Science Review.

„Această explozie este de 50 de ori mai luminoasă decât ultimul deținător al recordului, iar energia izotropă-echivalentă a acestei explozii este mai mare de 10^55 erg, ceea ce reprezintă aproximativ energia totală a masei în repaus a 8 mase solare. O astfel de energie uriașă a fost eliberată în aproximativ 1 minut”, a declarat XIONG.

O explozie de 50 de ori mai luminoasă decât ultimul deținător al recordului

Insight-HXMT este primul telescop spațial cu raze X din China, care este conceput pentru a observa sursa de raze X din Calea Lactee. Cu toate acestea, a fost extins pentru a monitoriza razele gamma, în special GRBs.

„Insight-HXMT a realizat o măsurătoare clară a GRB 221009A pentru precursorul său și pentru prima sa strălucire ulterioară, datorită zonei sale foarte mari de detecție în domeniul energetic MeV”, a declarat ZHANG Shuangnan, cercetător principal al Insight-HXMT în cadrul IHEP. „Din fericire, avem Insight-HXMT și GECAM-C complementare unul altuia, astfel încât să putem avea o imagine completă a acestei prețioase explozii”, a spus el.

Conform observației comune a Insight-HXMT și GECAM-C, prima strălucire ulterioară a GRB 221009A a părut să treacă de la dezintegrare lentă, la dezintegrare rapidă foarte devreme în timp, ceea ce înseamnă că această explozie a lansat un jet extrem de îngust și luminos îndreptat direct spre noi.

„Aceste descoperiri aruncă o nouă lumină asupra fizicii acestor explozii energetice din Univers”, a declarat ZHANG Bing, profesor la Universitatea din Nevada, Las Vegas, care a condus interpretarea teoretică în această lucrare. „Este nevoie de o modelare mai detaliată pentru a înțelege cum reușesc motoarele GRB să colimeze jeturile pentru a produce o energie echivalentă izotropă atât de mare în unele cazuri”, a declarat ZHANG Bing.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O animație halucinantă dezvăluie cum ar arăta Universul dacă am putea vedea razele gamma

Eclipsele de raze gamma au fost observate pentru prima dată

Găurile negre nu ar fi vinovate de exploziile de raze gamma din Univers

O stea rară, care explodează în mod repetat, produce radiații gamma puternice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase