Home » Știință » Astronomii au observat cum alimentează stelele praful interstelar

Astronomii au observat cum alimentează stelele praful interstelar

Astronomii au observat cum alimentează stelele praful interstelar
Foto: Miyata, Tachibana, et al. CC-BY
Publicat: 10.04.2023

Dintre numeroasele tipuri diferite de stele, stelele cu ramură gigantică asimptotică (AGB), de obicei puțin mai mari și mai vechi decât Soarele nostru, sunt producătorii cunoscuți de praf interstelar.

AGB prăfuite sunt producători de praf deosebit de proeminenți, iar lumina pe care o emană se întâmplă să varieze foarte mult. Pentru prima dată, un studiu de lungă durată a constatat că intensitatea variabilă a stelelor AGB prăfuite coincide cu variațiile cantității de praf produse de aceste stele. Deoarece acest praf poate duce la crearea de planete, studiul poate aduce lumină asupra originilor noastre.

Cu mult timp înainte ca Telescopul James Webb să se ridice pe cer, alte două telescoape spațiale IR, AKARI și WISE, au cercetat cosmosul, ambele și-au încheiat misiunile inițiale, dar au produs atât de multe date valoroase încât astronomii continuă să facă noi descoperiri cu ajutorul lor.

Cea mai recentă descoperire din aceste date, realizată de doctorandul Kengo Tachibana de la Institutul de Astronomie al Universității din Tokyo și echipa sa, ar putea avea implicații pentru studiul originilor vieții.

Intensitatea stelelor coincide cu variațiile cantității de praf produse

„Noi studiem stelele, iar lumina IR a acestora este o sursă cheie de informații care ne ajută să le deslușim secretele”, a declarat Tachibana.

„Până de curând, cele mai multe date IR proveneau din studii cu perioade foarte scurte, din cauza lipsei unor platforme avansate dedicate. Dar misiuni precum AKARI și WISE ne-au permis să realizăm sondaje cu perioade mai lungi de timp. Acest lucru înseamnă că putem vedea cum s-ar putea schimba lucrurile pe perioade mai mari de timp și ce ar putea implica aceste schimbări. În ultima vreme, ne-am îndreptat atenția către o anumită clasă de stele cunoscute sub numele de stele cu ramură gigantică asimptotică, care sunt interesante pentru că sunt principalii producători de praf interstelar”.

Praful interstelar este o denumire dată elementelor grele care se dispersează din stele și care duc la formarea de obiecte solide, inclusiv planete. Deși se știe de mult timp că AGB, și în special așa-numitele AGB prăfuite, sunt principalii producători de praf, nu se știe care sunt principalii factori care determină producerea de praf și unde ar trebui să căutăm să aflăm acest lucru.

Ce este praful interstelar?

„Ultimul nostru studiu ne-a îndreptat în direcția corectă”, a declarat Tachibana. „Mulțumită observațiilor IR pe perioade lungi, am descoperit că lumina provenită de la AGB-uri prăfuite variază cu perioade mai mari de câteva sute de zile. De asemenea, am descoperit că învelișurile sferice de praf produse de aceste stele și apoi ejectate de acestea au concentrații de praf care variază în pas cu schimbările de luminozitate ale stelelor. Din cele 169 de AGB prăfuite analizate, indiferent de perioada de variabilitate, concentrațiile de praf din jurul lor coincid. Așadar, suntem siguri că acestea sunt conectate”.

Găsirea unei legături între concentrația de praf și variabilitatea luminozității stelelor este însă doar primul pas în această investigație. Acum, echipa dorește să exploreze posibilele mecanisme fizice care stau la baza producerii prafului.

Pentru aceasta, ei intenționează să monitorizeze continuu timp de mai mulți ani diferite stele AGB. Universitatea din Tokyo este pe cale să finalizeze proiectul unui telescop terestru de mari dimensiuni, University of Tokyo Atacama Observatory, în Chile, care va fi dedicat efectuării de observații în infraroșu, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Ce se află în spațiul dintre stele?

Materia invizibilă care încetinește stele ar putea înconjura găurile negre

Aproximativ 300 de stele variabile au fost detectate într-un roi din constelația Lira

Universul timpuriu era plin de stele de 10.000 de ori mai mari decât Soarele

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase