Home » Știință » Unul dintre cei mai renumiți filosofi din lume spune că Inteligența Artificială este parțial conștientă

Unul dintre cei mai renumiți filosofi din lume spune că Inteligența Artificială este parțial conștientă

Unul dintre cei mai renumiți filosofi din lume spune că Inteligența Artificială este parțial conștientă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.04.2023

Unul dintre cei mai importanți filosofi din lume din domeniul AI susține că Inteligența Artificială este parțial conștientă, dar asta nu înseamnă neapărat ce credem noi că înseamnă.

Într-un interviu acordat cotidianului New York Times, Nick Bostrom, academician la Oxford (Anglia) a spus că, în loc să considere conștiența ca pe ceva ce fie ai, fie nu, el se gândește la aceasta în termeni de grade; iar atunci când acest cadru este aplicat lumii Inteligenței Artificiale care avansează rapid, lucrurile încep să arate diferit.

„Aș fi destul de dispus să atribui cantități foarte mici de grad unei game largi de sisteme, inclusiv animalelor”, a declarat Bostrom, director al Future of Humanity Institute din cadrul Oxford.

De ce crede Bostrom că Inteligența Artificială este parțial conștientă?

„Dacă admitem faptul că conștiența nu este ceva ce fie ai, fie nu, atunci nu este atât de dramatic să spunem că Inteligența Artificială este parțial conștientă”, spune el.

Deși cei care au sugerat că AI-urile ar putea deveni conștiente (printre care Blake Lemoine, fost angajat al Google, și Ilya Sutskever, de la OpenAI) au fost priviți cu amuzament, Bostrom a spus că insistența asupra contrariului nu ține cont de cât de inteligenți sunt acești chatboți.

„Aș spune că nu le face dreptate acestor modele de limbaj mare (LLM) să spunem că pur și simplu regurgitează text. Ele prezintă sclipiri de creativitate, perspicacitate și înțelegere care sunt destul de impresionante și pot arăta rudimentele raționării”, a spus Bostrom, potrivit Futurism.

Mai mult decât atât, filosoful născut în Suedia a spus că LLM-urile „ar putea dezvolta în curând o concepție despre sine ca persistând în timp, să reflecte asupra dorințelor și să interacționeze social și să formeze relații cu oamenii”.

Și dacă AI-urile devin mai conștiente, a adăugat el, acest lucru ar putea schimba totul.

Este prea devreme să ne gândim la astfel de lucruri?

„Dacă o Inteligență Artificială ar prezenta semne de conștiență, ar avea în mod plauzibil un anumit grad de statut moral. Asta înseamnă că ar exista anumite modalități de a ne raporta la ea care ar fi greșite, la fel cum este greșit să lovești un câine sau ca cercetătorii medicali să efectueze o intervenție chirurgicală pe un șoarece fără a-l anestezia”, a spus Bostrom.

Deși această direcție de raționament este confuză și, după unii detractori, inutil de prematură, este important să începem să ne gândim la aceste lucruri de acum. La urma urmei, dacă un om care și-a petrecut viața studiind acest subiect crede că trebuie să luăm în serios conceptul de Inteligență Artificială, atunci poate că ar trebui să-l ascultăm.

Vă recomandăm să citiți și:

Samsung investește 230 de miliarde de dolari în cea mai mare unitate de producție de cipuri din lume

Augmentarea omului cu părți robotizate este cât se poate de la îndemână

Noua versiune de ChatGPT va avea mai puține „halucinații”, spun creatorii

O nouă tehnologie poate procesa date în timp real de la 30 de milioane de mașini conectate la Internet

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase