Home » Lumea digitală » Noua versiune de ChatGPT va avea mai puține „halucinații”, spun creatorii

Noua versiune de ChatGPT va avea mai puține „halucinații”, spun creatorii

Publicat: 17.03.2023

Compania care a creat ChatGPT a lansat o actualizare mult așteptată a tehnologiei sale de Inteligență Artificială (AI) despre care spune că va fi mai sigură și mai precisă decât cea dinainte. Noua versiune de ChatGPT va avea mai puține „halucinații”, promite compania.

GPT-4 a fost mult așteptat încă de când a apărut ChatGPT, la sfârșitul lunii noiembrie, uimind utilizatorii cu capabilitățile sale bazate pe o versiune mai veche a tehnologiei OpenAI.

„Am creat GPT-4, cea mai recentă dezvoltare în efortul OpenAI de a extinde învățarea profundă”, se spune într-un articol de pe blogul companiei, adăugând că tehnologia AI „demonstrează performanțe la nivel uman” în anumite sarcini profesionale și academice.

Ce aduce noua versiune de ChatGPT?

Compania a spus că modelul este „mai creativ și colaborator decât oricând” și „va rezolva problemele dificile cu o mai mare acuratețe” decât versiunile sale anterioare. Datorită actualizării, răspunsurile text de la GPT-4 vor fi mai precise și, pe viitor, vor veni atât la introducerea de imagini, cât și la introducerea de text, într-un salt înainte major pentru tehnologie, deși acest aspect nu a fost încă lansat, menționează Science Alert.

De exemplu, dacă un utilizator trimite o fotografie a interiorului unui frigider, GPT-4 nu numai că va identifica corect ceea ce este acolo, ci va și spune ce poate fi preparat cu ingredientele vizibile. OpenAI a spus că a lucrat cu o companie parteneră, Be My Eyes, pentru a pregăti actualizarea.

O mare parte din puterea noului model este acum disponibilă publicului larg prin intermediul ChatGPT Plus, abonamentul plătit al OpenAI și prin intermediul unei versiuni AI a motorului de căutare Bing al Microsoft, care este în prezent testată.

Cursa de „înarmare” cu AI

Compania OpenAI este susținută de Microsoft, care la începutul acestui an a declarat că oferi finanțare în valore de miliarde de dolari. Apoi, producătorul sistemului de operare Windows a integrat rapid tehnologia în motorul său de căutare, Bing, în browserul Edge și în alte produse.

Adoptarea agresivă de către Microsoft a ChatGPT a declanșat o cursă cu Google, care a anunțat propriile versiuni ale tehnologiei AI, Amazon, Baidu și Meta participând și ele, dornice să nu fie lăsate în urmă.

OpenAI a spus că noua versiune de ChatGPT are șanse mult mai mici de „a o lua pe arătură” față de chatbotul său anterior, utilizatorii ChatGPT și ai chatbotului Bing raportând la scară largă minciuni, insulte și alte „halucinații” emise de AI.

„Am petrecut șase luni pentru a face GPT-4 mai sigur și mai rafinat. GPT-4 are cu 82% mai puține șanse să răspundă la solicitările de conținut interzis și cu 40% mai multe șanse să producă răspunsuri concrete”, a spus OpenAI.

Fondatorul Sam Altman a recunoscut că, în ciuda așteptărilor, GPT-4 „încă este defectuos, limitat și pare mai impresionant la prima utilizare decât după ce petreci mai mult timp cu el”.

Noua versiune de ChatGPT este privită de unii cu scepticism…

„Puterea algoritmului va crește, dar nu va fi o a doua revoluție”, a declarat Robert Vesoul, CEO al Illuin Technology, un start-up francez de AI.

Vesoul a pus sub semnul întrebării măsurile de siguranță luate de OpenAI, care a fost deja afectată de criticile miliardarului Elon Musk, conform cărora compania limitează exagerat discursurile asupra AI pentru a evita răspunsuri mai jenante.

„Nu sunt sigur dacă vreau ca un AI să blocheze răspunsurile pe subiecte necunoscute… Ar trebui ca un AI să decidă dacă fumez sau nu?”, a declarat Vesoul pentru AFP.

… dar adoptată rapid de alții

Printre alte companii partenere în lansarea GPT-4 se numără Morgan Stanley, care va folosi AI-ul pentru a-și ghida bancherii și clienții.

„Aveți, în esență, cunoștințele celei mai bine informate persoane în gestionarea averii, instantaneu”, a spus Jeff McMillan, de la Morgan Stanley, într-un comunicat.

Alți parteneri sunt Khan Academy, gigant de instruire online, și Stripe, o aplicație financiară care va folosi GPT-4 pentru a lupta împotriva fraudei și pentru alte utilizări.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă tehnologie poate procesa date în timp real de la 30 de milioane de mașini conectate la Internet

„Casca cu vedere în raze X” tocmai a fost creată de MIT

Tehnologia care permite revizionarea amintirilor, creată de un start-up VR

Un nou chatbot bazat pe Inteligență Artificială a fost antrenat să fie cât mai prost posibil

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase