Home » Știință » Cum să urmărești eclipsa solară hibridă din 20 aprilie? Va putea fi văzută doar din două locuri de pe Pământ

Cum să urmărești eclipsa solară hibridă din 20 aprilie? Va putea fi văzută doar din două locuri de pe Pământ

Cum să urmărești eclipsa solară hibridă din 20 aprilie? Va putea fi văzută doar din două locuri de pe Pământ
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.04.2023

Un eveniment ceresc rar are loc în această săptămână. În data de 20 aprilie, Luna va bloca Soarele în timpul unui eveniment numit eclipsă solară hibridă.

Acest tip de eclipsă se transformă dintr-o eclipsă solară totală într-o eclipsă anulară (inelară; în formă de inel) pe măsură ce umbra Lunii se deplasează pe suprafața Pământului.

Ultima eclipsă solară hibridă a avut loc în 2013, iar următoarea astfel de eclipsă va avea loc în 2031. După aceea, pasionații de astronomie vor trebui să aștepte până în data de 23 martie 2164 pentru încă o șansă de a vedea o eclipsă solară hibridă.

Cum putem vedea eclipsa solară hibridă?

Evenimentul va fi vizibil din Pacificul de Sud, iar umbra Lunii va trece deasupra Australiei de Vest, Timorului de Est și Indoneziei începând cu ora 04:36 (ora României) în data de 20 aprilie. Eclipsa se va sfârși în jurul orei 09:59 (ora României) a doua zi, potrivit Space.com.

Dacă traiectoria eclipsei nu trece peste locul în care vă aflați momentan, mai aveți o șansă. Evenimentul rar va putea fi urmărit în direct pe mai multe canale, cum ar fi timeanddate și Gravity Discovery Centre & Observatory din Australia de Vest. Tot ce trebuie să aveți este o conexiune stabilă la Internet, multă răbdare și un pic de curiozitate!

Doar două locuri pe Pământ de unde poate fi văzută eclipsa hibridă

Există doar două locuri pe Pământ în care eclipsa hibridă va putea fi văzută în timp ce se transformă din eclipsă anulară în eclipsă totală iar apoi din nou în eclipsă anulară. Din păcate, ambele locuri sunt în zone oceanice izolate.

Este bine de știut că, indiferent dacă priviți eclipsa în timp real sau urmăriți evenimentul pe Internet, nu trebuie niciodată să priviți Soarele cu ochiul liber. Dacă vă îndreptați privirea spre Soare fără protecție riscați să vă creați probleme de vedere, chiar și în timpul unei eclipse.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eclipsele de raze gamma au fost observate pentru prima dată

Test de cultură generală. Cât durează o eclipsă solară?

Textele antice dezvăluie secrete despre eclipsele solare și rotația Pământului

Imagini spectaculoase! Cum s-a văzut Calea Lactee în timpul eclipsei totale de Lună Sângerie?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase