Home » Știință » SpaceX a lansat Starship, dar cea mai puternică rachetă din lume a explodat la scurt timp după decolare

SpaceX a lansat Starship, dar cea mai puternică rachetă din lume a explodat la scurt timp după decolare

Publicat: 20.04.2023

SpaceX a așteptat cu nerăbdare prima lansare pentru cea mai puternică rachetă din lume, vehiculul Starship. Testul de zbor programat pentru 20 aprilie a depins de câțiva factori cruciali.

UPDATE ORA 16:38 Starship și Super Heavy nu au reușit să se separe, iar perechea a explodat la scurt timp după lansare!

Vezi AICI momentul în care Starship explodează!

UPDATE ORA 16:34 SpaceX tocmai a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată!

UPDATE ORA 16:28 SpaceX a anulat din nou lansarea pentru Starship cu doar câteva secunde până la decolare. Momentan nu au fost oferite alte detalii.

Perechea formată din nava Starship și boosterul Super Heavy a fost așteptată să decoleze de la complexul Starbase al SpaceX din Boca Chica, Texas, Statele Unite, joi, 20 aprilie, începând cu ora 16:28 (ora României). Intervalul orar pentru lansare a fost de 62 de minute.

Urmărește mai jos transmisiunea LIVE de la lansarea SpaceX!

Acesta a fost primul test de zbor pentru perechea Starship și Super Heavy, care împreună ajung la o înălțime de 120 de metri. SpaceX plănuiește să folosească sistemul de lansare reutilizabil pentru misiuni pe Lună și Marte.

NASA a ales Starship pentru a fi folosit de astronauții misiunii Artemis III din 2025, prima misiune cu echipaj pe Lună din 1972.

Totuși, înainte de toate, SpaceX trebuie să perfecționeze conceptul, tocmai prin astfel de teste de zbor.

La ce oră ar putea avea loc lansarea pentru Starship?

Potrivit celor de la SpaceX, Starship și Super Heavy a avut un interval de lansare de 62 de minute.

Totul a depins de cât de pregătit a fost sistemul Starship, de condițiile meteorologice de la fața locului și dacă în apele din apropiere nu trece în acele momente nicio navă, ca măsură de precauție.

De menționat este și faptul că alegerea zilei de 20 aprilie pentru o lansare istorică de rachetă nu a fost deloc o decizie surprinzătoare din partea lui Elon Musk. Mulți știu că miliardarul excentric are o preferință cunoscută pentru cannabis, iar data de 20 aprilie (4/20) este Ziua Marijuanei, cel puțin în Statele Unite ale Americii și alte regiuni ale lumii.

Starship nu va ajunge pe orbită de această dată

Lansarea a putut fi urmărită în direct pe www.DESCOPERĂ.ro dar și pe canalul oficial de YouTube al SpaceX.

De la lansare și până la amerizare, primul test de zbor pentru Starship ar fi trebuit să dureze în jur de 90 de minute. Află AICI etapele testului de zbor pentru Starship!

Racheta nu ar fi trebuit să ajungă pe orbită de această dată. În schimb, nava ar fi putut atinge o altitudine de aproximativ 234 de kilometri, va face înconjurul Pământului și se va prăbuși în Oceanul Pacific la aproximativ 225 kilometri depărtare de coasta Oahu, Hawaii.

Ce se întâmplă cu boosterul Super Heavy?

Între timp, boosterul Super Heavy ar fi trebuit să se întoarcă de unul singur în Golful Mexic la aproximativ 32 de kilometri distanță de Boca Chica, potrivit Space.com.

SpaceX nu avea de gând să încerce să recupereze nava sau boosterul. Compania spera să poată demonstra „o aterizare ușoară” pentru Super Heavy, astfel că boosterul era așteptat să planeze deasupra oceanului înainte de amerizare. SpaceX a efectuat aterizări similare cu boosterele Falcon 9 în timpul testelor de aterizare pentru acea rachetă mai mică.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sistemul de lansare Starship, văzut tocmai din spațiu

SpaceX amână lansarea pe orbită pentru Starship. Anunțul făcut de Elon Musk

Tot ce n-ai știut despre Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată

Elon Musk, surprins în timp ce folosea scutul termic de la Starship drept farfurie pentru gustări

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase