Home » Știință » Legătura dintre corp și minte, descoperită în creierul uman

Legătura dintre corp și minte, descoperită în creierul uman

Legătura dintre corp și minte, descoperită în creierul uman
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.04.2023

Relația dintre corp și minte a fost un subiect care a provocat marii gânditori timp de milenii, inclusiv pe filosofii Aristotel și Descartes. Totuși, răspunsul pare să fie în însăși structura creierului. 

Cercetătorii au descoperit recent că părți ale regiunii cerebrale cortex motor, care guvernează mișcarea corpului, sunt conectate cu o rețea implicată în gândire, planificare, excitare mintală, durere și controlul organelor interne, precum și în funcții pentru tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Aceștia au identificat un sistem necunoscut până acum în cortexul motor, care se manifestă prin noduri multiple situate între zonele creierului cunoscute deja ca fiind responsabile pentru mișcarea anumitor părți ale corpului – mâini, picioare și față – și care sunt implicate atunci când sunt efectuate mai multe mișcări diferite ale corpului împreună, conform Reuters.

Rețeaua de acțiune somato-cognitivă

Cercetătorii au numit acest sistem rețeaua de acțiune somato-cognitivă sau SCAN și au documentat conexiunile sale cu regiuni ale creierului cunoscute pentru a ajuta la stabilirea obiectivelor și planificarea acțiunilor.

S-a constatat, de asemenea, că această rețea corespunde cu regiuni ale creierului care, așa cum s-a demonstrat în studiile care au implicat maimuțe, sunt conectate la organele interne, inclusiv stomacul și glandele suprarenale, permițând acestor organe să își modifice nivelurile de activitate în anticiparea efectuării unei anumite acțiuni. Acest lucru ar putea explica răspunsurile fizice precum transpirația sau creșterea ritmului cardiac cauzate de simpla meditare la o sarcină viitoare dificilă, au spus cercetătorii.

„Am demonstrat acum că sistemul motor uman nu este unitar”

Cortexul motor este o parte a stratului exterior al creierului, cortexul cerebral.

„Practic, am demonstrat acum că sistemul motor uman nu este unitar. În schimb, credem că există două sisteme separate care controlează mișcarea”, a declarat profesorul de radiologie Evan Gordon de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis, SUA, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.

„Unul este pentru mișcarea izolată a mâinilor, picioarelor și a feței. Acest sistem este important, de exemplu, pentru a scrie sau a vorbi – mișcări care trebuie să implice doar o singură parte a corpului. Un al doilea sistem, SCAN, este mai important pentru mișcările integrate, ale întregului corp, și este mai conectat la regiunile de planificare de nivel înalt din creierul dumneavoastră”, a declarat Gordon.

Corpul și mintea nu sunt separate

Descoperirile detaliază legătura dintre minte și corp pe care o face creierul.

„Deoarece acest sistem, SCAN, pare să integreze planurile abstracte – gânduri-motivații – cu mișcările reale și fiziologia, acesta oferă o explicație neuroanatomică suplimentară pentru motivul pentru care corpul și mintea nu sunt separate sau separabile”, a declarat Nico Dosenbach, profesor de neurologie la Facultatea de Medicină a Universității Washington din SUA.

SCAN a fost identificată cu ajutorul imagisticii de precizie la șapte adulți pentru a examina caracteristicile organizatorice ale creierului, apoi a fost verificată în seturi de date mai mari care, atunci când au fost combinate, au cuprins mii de adulți.

Cercetătorii au subliniat că mai sunt multe de aflat despre creierul uman.

Vă mai recomandăm și: 

Un semnal nemaiîntâlnit până acum a fost detectat în creierul uman

Test de cultură generală. Câți neuroni are creierul uman?

Cum să îți „reprogramezi” creierul ca să începi săptămâna în forță?

Creierul poate crea o amintire falsă mai repede decât se credea

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase