Home » Știință » Una dintre cele mai importante regiuni ale creierului a fost identificată

Una dintre cele mai importante regiuni ale creierului a fost identificată

Una dintre cele mai importante regiuni ale creierului a fost identificată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.01.2023

Înainte de foc, înainte de roată și poate chiar înainte de limbaj, oamenii au avut ceva ce a făcut posibile aceste reușite. Psihologii o numesc „inteligență fluidă”, făcând referire la capacitatea creierului de a rezolva provocări nemaintâlnite. Acest lucru nu este unic pentru oameni, dar este ceea ce ne face să ieșim în evidență. Cu toate acestea, cercetătorii în neuroștiințe nu au reușit să afle în ce parte a creierului se află această capacitate. O echipă susține acum că a rezolvat această dilemă.

Inteligența fluidă nu este doar singura cheie în creșterea umanității, ci, de asemenea, poate cel mai important predictor al succesului unui individ. În consecință, modelele creierului uman, care identifică rolurile diferitelor regiuni sunt de-a dreptul incomplete dacă nu le pot localiza.

O echipă de la University College London, Anglia, susține într-o cercetare publicată în revista Brain, că lobul frontal drept este locul unde are loc procesarea care ne oferă inteligența fluidă.

Indiciile privind lobul frontal drept, revelate de un test

Profesorul Lisa Cipolotti și coautorii s-au bazat pe cartografierea deficitului de leziuni, observând ce capacități suferă persoanele care au avut o parte a creierului afectată de un accident vascular cerebral, un accident sau o tumoare, în timp ce alte zone au fost în mare parte nevătămate, potrivit IFLScience.

Studiile de cartografiere a deficitului de leziuni au fost efectuate pentru inteligența fluidă timp de mulți ani. Cu toate acestea, dimensiunile eșantioanelor au fost mici, pentru că găsirea persoanelor cu deficite severe este dificilă. Echipa a evaluat peste 200 de persoane cu leziuni pe o parte a creierului cu ajutorul testului de inteligență Raven Advanced Progressive Matrices (APM) și le-a comparat cu 165 de persoane sănătoase, cu vârste și calificări similare.

Persoanele cu leziuni în regiunile non-frontale ale creierului au arătat o inteligență fluidă care nu se deosebește de cea a martorilor, dar cei cu leziuni frontale au avut performanțe mult mai slabe, în special atunci când acestea se aflau pe partea dreaptă.

Inteligența fluidă în interiorul creierului

Lobii frontali sunt zonele cu cele mai mari diferențe între oameni și animale, astfel încât localizarea acolo are un sens intuitiv. Cu toate acestea, unii cercetători au argumentat în favoarea implicării lobului parietal, iar unele studii mai mici au sugerat că lobul frontal stâng contează mai mult decât cel drept.

Se consideră că inteligența fluidă ne oferă capacitatea de a concepe strategii complexe și de a face față problemelor abstracte, precum și de a dezvolta creativitatea cognitivă, printre multe alte lucruri vitale în lumea modernă.

Cu toate acestea, există o mulțime de dezbateri care pun următoarea problemă: dacă inteligența fluidă reprezintă o singură cantitate sau dacă există mai degrabă sub forma unui grup de inteligență fluidă pe care îl acoperim sub o singură etichetă. Ca urmare, există o dezbatere între diferite tipuri de teste cu privire la cel care oferă cea mai bună măsură a inteligenței fluide.

Lobul frontal drept este împărțit în mai multe regiuni mai mici, dintre care câteva par să joace un rol în inteligența fluidă, deși vor fi necesare eșantioane mult mai mari pentru a da mai multe detalii.

Vă mai recomandăm și: 

O inteligență uimitoare. Ce are în comun creierul uman cu cel al caracatițelor?

Un studiu arată că este prea devreme să folosim Inteligența Artificială în justiția penală

Neurocercetătorii explică ce se întâmplă în creierul nostru iarna

Două regiuni ale creierului se sincronizează în timpul somnului ca să creeze memoria motorie

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase