Home » Știință » Fructele tropicale sunt vulnerabile la schimbările climatice. Cum le putem ajuta?

Fructele tropicale sunt vulnerabile la schimbările climatice. Cum le putem ajuta?

Publicat: 15.05.2023

Plantele furnizează aproape toate caloriile din alimentele pe care le consumăm. Cerealele precum orezul, grâul și porumbul fac posibilă civilizația. Timp de milenii, fermierii au cultivat cereale, fructe și soiuri de legume pentru a obține recolte mai mari și plante capabile să tolereze diferite climate. Ce putem face pentru fructele tropicale în lupta cu schimbările climatice?

Schimbările climatice vor aduce perturbări enorme pentru plantele pe care ne bazăm. Totul va fi mai fierbinte. Mai uscat pe alocuri. Mai umed în alte locuri. Secetele și ploile se vor intensifica.

Vom avea nevoie de plante cu o rezistență și mai mare. Dar este posibil?

Cu ce pericole se confruntă fructele tropicale?

Cercetătorii Rajeev Varshney și Abhishek Bohra, de la Murdoch University (Australia), cred că da. Echipa lor a lucrat pentru face mai rezistente la climă cinci dintre fructele tropicale cele mai populare: banana, produsul cel mai frecvent cumpărat în supermarketuri; precum și ananas, fructul pasiunii, Annona squamosa și pawpaw. Ei au făcut deja acest lucru cu năutul pentru a produce soiuri noi, mai rezistente.

Australia, cel mai uscat continent locuit, se confruntă deja cu schimbarea tiparelor meteorologice. Secetele au devenit mai severe, valurile de căldură și incendiile s-au intensificat, iar precipitațiile intense și inundațiile sunt mai frecvente. În unele zone, sunt mai puține precipitații de iarnă, iar temperatura oceanului crește.

Cultivarea fructelor și a legumelor este unul dintre cele mai importante sectoare agricole din Australia, cu o valoare anuală a producției (excluzând strugurii de vin) depășind 11 miliarde de dolari în 2021-2022. Dar acest lucru s-ar putea schimba. Clima modificată și instabilitatea sporită îngreunează planificările fermierilor de fructe, scrie Phys.org.

Este nevoie de strategii pe termen lung

Industria australiană a fructelor deja a înregistrat pierderi la scară mare de pomi fructiferi tineri sau sezoane în care fructele se dezvoltă slab.

Pe măsură ce iernile devin mai calde, ar putea rezulta producții mai scăzute de mere, pere, cireșe și nuci. Asta pentru că acești copaci de obicei sunt inactivi în perioadele reci. Dacă vremea nu este suficient de rece, nu cresc și se dezvoltă normal.

Fermierii de fructe trebuie să gândească pe termen lung. Este nevoie de ani pentru ca puieții de măr plantați să înceapă să dea fructe care pot fi vândute. Acești timpi lungi până la câștig pot face dificil răspunsul rapid la provocările climatice.

Ce metode folosesc cercetătorii pentru a îmbunătăți fructele tropicale?

Dar există metode noi pe care oamenii de știință le încearcă. Instrumentele moderne, cum ar fi secvențierea întregului genom și extragerea alelelor, le permit cercetătorilor să descopere mai bine cum sunt codificate trăsăturile vitale în genomul unui copac.

Acest lucru îi poate ajuta să țintească trăsături precum toleranța la secetă și la căldură, care vor fi valoroase în viitor. Cu aceste cunoștințe, ei pot manipula genele pentru a obține efecte mai puternice sau le pot transfera la alte plante folosind tehnici moderne de reproducere.

Cercetătorii au folosit deja aceste tehnici pentru a găsi genele din năut care codifică o rezistență mai bună la secetă. Plantele cu aceste gene pot supraviețui la temperaturi de până la 38℃ și pot produce randamente mai bune. După ce oamenii de știință au izolat aceste gene, crescătorii din India și națiunile africane au folosit aceste cunoștințe pentru a produce noi soiuri mai tolerante la secetă.

Ați putea crede că toleranța la secetă înseamnă reținerea mai bună a apei. Nu neapărat. În aceste soiuri noi și îmbunătățite, rădăcinile sunt mai adânci, creșterea este mai viguroasă și frunzele au o creștere mai bună. Această vigoare protejează recoltele în condițiile de stres cauzat de secetă.

Creșterea toleranței la stresul climatic

Acum, cercetătorii folosesc aceste tehnici pentru a studia fructele tropicale populare, cum ar fi bananele și ananasul, din punct de vedere al genomului. Ei vor să facă la fel ca la năut: să creeze soiuri rezistente la climă. Dar ceea ce a funcționat la năut poate să nu funcționeze la pawpaw și alte specii de fructe. Ceea își doresc oamenii de știință este să găsească orice caracteristică care va crește ratele de supraviețuire în condiții extreme.

Ce ar face ca acești pomi fructiferi și plante să fie mai rezistente la schimbările climatice? Toleranța ridicată la stres este vitală. Dacă ești grădinar, vei ști că unele plante pot îndura multe, în timp ce altele sunt capricioase și pot muri ușor. Găsirea genelor care să promoveze robustețea va ajuta.

Dar cercetătorii caută și alte gene: cele care codifică producții îmbunătățite și o calitate mai bună a fructelor.

Sursele de hrană trebuie adaptate rapid

De asemenea, aceștia lucrează la o prognoză precisă a trăsăturilor de rezistență la climă împotriva schimbărilor prognozate ale climatului în regiunile pomicole. Ei pot trasa utilitatea acestor trăsături pentru anumite regiuni prin testarea statistică a corelațiilor dintre diferite gene și măsurători ale trăsăturilor plantelor.

Odată ce vom avea o capacitate mai mare de a prognoza în mod fiabil performanța culturii, vom evita timpul îndelungat necesar pentru a crește în mod repetat și a testa noi soiuri în condiții de câmp și vom aștepta condițiile intense necesare pentru a testa modul în care răspund acestea.

Clima se schimbă rapid. Trebuie să ne adaptăm sursele de hrană la fel de repede.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce facem atunci când o muscă aterizează pe mâncarea noastră?

Tot ce n-ai știut despre cum se face parmezanul. Vei fi surprins!

Bărbații ar refuza să renunțe la carne de teamă că le-ar pune în pericol masculinitatea

Consumatorii de cafea fac mai mulți pași pe zi, dar dorm mai puțin

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase